Ηταν μια ζεστή ημέρα του Ιουλίου και ο γάμος της κόρης του Χρήστου Καραβέλα στην Αντίπαρο ήταν «talk of the town» στην πρωτεύουσα του μικρού νησιού των Κυκλάδων.
Από μήνες επέμεναν οι πληροφοριοδότες των υπηρεσιών ασφαλείας ότι ο Καραβέλας –πρώην εμπορικός διευθυντής της Siemens Hellas, που τυπικά είναι φυγόδικoς και ένας εκ των 64 κατηγορουμένων της υπόθεσης που εκδικάζεται στο Εφετείο της Αθήνας, στην υπόθεση μαμούθ της γερμανικής εταιρείας– εμφανιζόταν από καιρού εις καιρόν στην Αντίπαρο, χρησιμοποιώντας πλεούμενα διαφόρων τύπων.
Tου Τάσου Τέλογλου
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τέτοιες πληροφορίες υπήρχαν πριν από τη δίκη, αλλά εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν μετά την έναρξή της. Οι άνδρες της ΕΥΠ και της αστυνομίας είχαν φθάσει στο νησί μαζί με εισαγγελέα μέρες πριν από τον γάμο, αλλά γρήγορα έγιναν αντιληπτοί, καθώς κάποιοι από αυτούς έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους όταν ερχόταν η ώρα να πληρώσουν σε μαγαζιά και εστιατόρια. Ορισμένοι, μάλιστα, από τους εκατοντάδες καλεσμένους του γάμου έμαθαν από τους καταστηματάρχες του νησιού την παρουσία τους...
Και οι ένοικοι στην οικία Καραβέλα δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι το σπίτι βρισκόταν σε αστυνομικό κλοιό, αφού ήταν προφανές ότι ο ψαράς στη βάρκα όχι μακριά από την παραλία που περιβάλλει το εξοχικό ανήκε σε κάποιο σώμα ασφαλείας και οι άνθρωποι που κοιτούσαν με τα κιάλια από τον δρόμο δεν ήσαν περίεργοι περαστικοί.
Τους κάλεσαν στο γλέντι
Μάλιστα, οι σχέσεις παρακολουθούμενων και αυτών που είχαν αναλάβει την παρακολούθησή τους έφθασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε οι οικοδεσπότες να τους καλέσουν στο γαμήλιο γλέντι! Την επόμενη μέρα –ο πατέρας της νύφης όπως ήταν φυσικό ακόμα και αν ήθελε να παραστεί βλέποντας το όλο σκηνικό απουσίασε– ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των ανδρών της αστυνομίας και της ΕΥΠ για το ποιος είχε την ευθύνη της αποτυχίας της επιχείρησης, με τους υπαλλήλους του αστυνομικού τμήματος της Πάρου να γίνονται αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες απίστευτων λεπτομερειών της επιχείρησης.
Ο Χρήστος Καραβέλας, 78 ετών σήμερα, είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Siemens. H φυγή του στο εξωτερικό, την άνοιξη του 2009 στο Μόναχο αρχικά, είχε γίνει αφορμή να κατηγορηθεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή για αδράνεια. Το στέλεχος της Siemens είχε αγοράσει ακίνητα στην Ουρουγουάη και η αντιπολίτευση τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν πράξεις προπαρασκευής της φυγής του. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ που ειδοποιήθηκε για τις κινήσεις Καραβέλα δεν είχε αντιμετωπίσει την περίπτωσή του με τη δέουσα ευαισθησία.
Ο Χρήστος Καραβέλας είναι κεντρικό πρόσωπο τόσο της «μεγάλης» δίκης της Siemens όσο και της υπόθεσης Μαντέλη που δικάστηκε σε πρώτο βαθμό. Ως το 1998 ήταν οικονομικός διευθυντής του τομέα επικοινωνιών της Siemens Hellas. Μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens συνέταξε το λεγόμενο «έγγραφο διανομής». Το έγγραφο αυτό –ένα χειρόγραφο σημείωμα– παίζει βαρύνοντα ρόλο στην τρέχουσα δίκη για την κυρίως υπόθεση Siemens («μαύρα ταμεία»), αφού αναδείχθηκε σε κρίσιμης σημασίας αποδεικτικό μέσο στη δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα).
«Μπόνους»
Οι συνήγοροι του Χρ. Καραβέλα υποστήριξαν ότι τα ποσά που αποτυπώνονταν στο σημείωμα Καραβέλα ήταν σε πολλές περιπτώσεις «μπόνους». Μάλιστα, η υπεράκτια εταιρεία με την οποία αγόρασε το ακίνητο στην Αντίπαρο, αυτό στο οποίο έγινε το... επίμαχο γαμήλιο γλέντι, ήταν εκείνη που είχε –με βάση το «έγγραφο διανομής»– λάβει τμήμα από τις «μίζες» της Siemens. Πάντως, το δικαστήριο που δίκασε τον Μαντέλη δέχθηκε ότι ένα μέρος από τα χρήματα που διατέθηκαν σύμφωνα με το «έγγραφο διανομής» δόθηκαν και για δωροδοκίες.
Ο Χρ. Καραβέλας δεν εμφανίστηκε στη διάρκεια της τακτικής ανάκρισης, είχε όμως απολογηθεί με υπόμνημα στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Στη συνέχεια, όταν διέφυγε στο εξωτερικό και δεν εμφανίστηκε στον ανακριτή κ. Ζαγοριανό, εκείνος συνέλαβε τη σύζυγο και τις κόρες του για συμμετοχή τους στο αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος. Μετά την κατακραυγή, αρχικά οι κόρες και στη συνέχεια η σύζυγος του κ. Καραβέλα αφέθηκαν ελεύθερες.