Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Το "μήνυμα" του Κυριάκου προς το ΣτΕ

Πολιτική

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κατά την άποψη μας, η εκτενής αναφοράς του Προέδρου της ΝΔ για το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Δείτε το "μήνυμα" που έστειλε από την Βουλή προς το ΣτΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ:

"Σε καμία δημοκρατική ευνομούμενη Πολιτεία και για κανένα λόγο δεν ματαιώνεται η λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Δεν ματαιώθηκε ούτε επί Χούντας. Διότι έτσι θίγεται βάναυσα ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου, που συνιστά προϋπόθεση για τη λειτουργία όλων των δημοκρατικών θεσμών. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επηρεάζεται από την περιρρέουσα συγκυρία. Σκοπός του είναι να ελέγχει τις πράξεις της διοίκησης. Να εφαρμόζει το νόμο και όχι να ερμηνεύει την κοινή γνώμη. Το ΣτΕ δίκασε τα τελευταία χρόνια, εν μέσω μεγάλων κοινωνικών εντάσεων μια σειρά από υποθέσεις μείζονος σημασίας. Από τη συνταγματικότητα των ίδιων των μνημονίων, μέχρι την επένδυση στις Σκουριές. Αποτέλεσε τον θεσμικό εγγυητή της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Τον τελικό κριτή των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτός ό ρόλος του δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Κάνω έκκληση η παραφωνία αυτή να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν. Το Δικαστήριο πρέπει να επιλύσει την εκκρεμότητα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, χωρίς άλλη χρονοτριβή. Σύσσωμη η κοινωνία, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και ο νομικός κόσμος αντέδρασαν στην συνάντηση πρόκληση του κ. Τσίπρα με τους Προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων. Αλλά και στη δήλωση του Προέδρου του ΣτΕ ότι το καθήκον των δικαστών είναι να πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας.

Το καθήκον των δικαστών δεν είναι να πιάνουν το σφυγμό της κοινωνίας, αλλά να εφαρμόζουν το νόμο. Το Κράτος Δίκαιου εξ ορισμού πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των μειοψηφιών από τις πιθανές αντιδημοκρατικές υπερβολές της πλειοψηφίας. Για αυτό και ο σφυγμός της κοινωνίας δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποτελεί κριτήριο στη λήψη μιας δικαστικής απόφασης.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για τη Δικαιοσύνη, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία.

Το 1929, ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην εναρκτήρια ομιλία του, και αναφερόμενος στο σκοπό του νέου θεσμού είπε επί λέξει: «Να καταστήσωμεν την ημετέρα χώρα Κράτος Δικαίου ή Πολιτεία Δικαίου ειδικώς δε εις ό,τι αφορά την Δοίκησιν». Σήμερα, η πιο ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά υπονομεύει συστηματικά αυτή την κατάκτηση της σύγχρονης Ελλάδας.

Σας προειδοποιούμε: Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη δημοκρατική κεντροδεξιά παράταξη, θα υψώσει ένα ανάχωμα Δημοκρατίας στα αυταρχικά σας σχέδια. Και δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί τις πραγματικές προθέσεις σας. Βρίσκονται απέναντι στις μεθοδεύσεις σας. Δεν ανέχονται άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Δεν θα επιτρέψουν μια εκτροπή. Δεν θα καταντήσετε την Ελλάδα «Βενεζουέλα της Ευρώπης». Θα είμαστε απέναντι στα σχέδιά σας. Στη Βουλή, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Καταγγέλλοντάς σας στο ναό της Δημοκρατίας και σε ολόκληρη τη χώρας.."

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Στο debate θα πρέπει να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι ότι θα είναι στα εθνικά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Τη Σπάρτη επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης. «Όντως υπάρχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Δεν έπεσε, όμως, από την Ακρόπολη ούτε την έφερε ο ...

Tο διπλό κέρδος του Μητσοτάκη, η τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ και ο ημι-διαλυμένος ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Όλες δείχνουν μια ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας ως α...

Φόρτωση άρθρων...