Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο αριστερό κόμμα που κατόρθωσε να αναδειχθεί κυβερνητική δύναμη στην Ελλάδα, γράφει σήμερα έναν ακόμα ιστορικό κύκλο πτώσης. Σχεδόν μία δεκαετία μετά την ανάληψη του θεσμικού ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2012, βλέπει τη θέση αυτή να περνά στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ισοψήφησε κοινοβουλευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπερτερεί σε δύναμη.

Με 31 βουλευτές το ΠΑΣΟΚ έναντι 29 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει πλέον τα προνόμια και τις υποχρεώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στις ισορροπίες εντός του Κοινοβουλίου.

Τι αλλάζει θεσμικά;

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης αποκτά ειδικά δικαιώματα και αρμοδιότητες:

1.Σειρά Ομιλιών και Χρόνος:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τοποθετείται δεύτερος μετά τον πρωθυπουργό στις συζητήσεις στη Βουλή, αποκτώντας περισσότερο χρόνο ομιλίας από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

 

2.Γραφείο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

Το ΠΑΣΟΚ αποκτά το γραφείο που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα ο Αλέξης Τσίπρας και, αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής. Σήμερα, το γραφείο χρησιμοποιείται από τον Νίκο Παππά, ο οποίος θα αποχωρήσει.

 

3.Ανθρώπινο δυναμικό:

Το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται αυξημένο αριθμό μετακλητών υπαλλήλων, ενισχύοντας το επιτελείο του, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και σε υποστηρικτικούς ρόλους.

 

4.Συμμετοχή στις επιτροπές:

Το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει τον αριθμό των εκπροσώπων του στη Διάσκεψη των Προέδρων και στις Διαρκείς Επιτροπές, αποκτώντας μεγαλύτερη επιρροή στις διαδικασίες της Βουλής.

Περιορισμοί και όρια

Παρότι το ΠΑΣΟΚ αποκτά τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε εκείνο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να ασκήσουν συγκεκριμένα δικαιώματα, όπως:

Πρόταση Μομφής: Χρειάζονται 50 βουλευτές, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται σημαντικά.

 

Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής: Απαιτούνται 60 βουλευτές, αριθμός που κανένα από τα δύο κόμματα δεν πλησιάζει.

Μια αλλαγή με συμβολισμό και προκλήσεις

Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα κομβικό σημείο για το πολιτικό σκηνικό. Η αλλαγή αυτή προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ μια ιστορική ευκαιρία να αναδείξει τον ρόλο του ως κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στις ρίζες του ως θεσμική δύναμη. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του ως κόμμα που χάνει την κεντρική πολιτική σκηνή και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από εσωτερικές κρίσεις.

Ένας νέος κύκλος ξεκινά

Η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο τη Βουλή, αλλά και την αντίληψη των πολιτών για τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση υπαρξιακή: να ξαναχτίσει την εικόνα του και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Το σίγουρο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.