Σε στρατηγικό αδιέξοδο έχει περιέλθει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι αναγκασμένος να διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση τις συνέπειες από τη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου οδηγούν σε διάρρηξη των σχέσεων που είχε αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλα κοινωνικά στρώματα, ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τον φέρνει αντιμέτωπο με τους δικούς του συνδικαλιστές που υπερασπίζονταν για χρόνια το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Στο Μαξίμου αναζητούν εναγωνίως ένα νέο αφήγημα για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Γιατί σε πολιτικό επίπεδο η μάχη έχει χαθεί και η συρρίκνωση του κυβερνώντος κόμματος είναι αναπόφευκτη.

Εξάντληση τετραετίας

Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μαξίμου τίθεται σχεδόν πάντα και το ζήτημα των εκλογών.

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει,  ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εξαντλήσει μέχρι και την τελευταία μέρα της κυβερνητικής του θητείας.

"Μόνο από ατύχημα μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές" έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Στην ερώτηση αν αληθεύουν οι πληροφορίες για προσφυγή σε εκλογές στις αρχές του ΄18  απάντησε, ότι η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί γιατί δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα.

"Το πολιτικό κόστος από την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου έχει προεξοφληθεί. Η κοινωνία δεν περιμένει τις περικοπές για να μας τιμωρήσει. Το έχει ήδη κάνει" εξήγησε και μας παρέπεμψε στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Αλλαγή ατζέντας

Εγκλωβισμένος από το πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η παρουσία του στα εγκαίνια των μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Μέσα σε δύο εβδομάδες εγκαινίασε τρεις μεγάλους οδικούς άξονες σπάζοντας το ρεκόρ του Στέλιου Παττακού, που γύριζε με το μυστρί για τις ανάγκες των εγκαινίων.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να εμφανίζεται η κυβέρνηση, ότι παράγει έργο. 

Κολλημένοι στις καρέκλες

Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απορρίπτεται με ελάχιστες εξαιρέσεις το σενάριο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Εκτός από τον Φίλη, τον Τσακαλώτο και τον Μανιό όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν την ασφάλεια και τα προνόμια που τους παρέχει το βουλευτικό αξίωμα.

Βέβαια και η πρόταση για εκλογές που έγινε από την «Κίνηση των 53», είναι προσχηματική.

"Αν υπήρχε ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να συμφωνήσει δεν θα την είχαν κάνει", ανέφερε δηκτικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι οι λεγόμενοι εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκτός από τον Φίλη, κατέχουν υπουργικές καρέκλες και οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που συγκροτούν την «Κίνηση των 53», σιτίζονται από το ελληνικό δημόσιο, αφού είναι διορισμένοι σε νευραλγικές θέσεις.

Το χαρτί της σκανδαλολογίας

Το μόνο που έχει απομείνει στον Αλέξη Τσίπρα ως επικοινωνιακό, κυρίως, όπλο είναι το χαρτί της σκανδαλολογίας. Οι Εξεταστικές Επιτροπές για τα Εξοπλιστικά, την Υγεία και το Χρηματιστήριο, το Μαξίμου επιθυμεί να αποτελέσουν το όχημα για αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα μεγάλα προβλήματα.

Μόνο που η κοινωνία αδιαφορεί για τις παραστάσεις που δίνονται στη Βουλή, γιατί αντιμετωπίζει ένα καθημερινό Γολγοθά, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Τα σκάνδαλα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και το μόνο που παράγουν είναι μπόχα σε ισχυρές δόσεις, που είναι άκρως επικίνδυνη για το πολιτικό σύστημα που βουλιάζει στην ανυποληψία.