Σαββάτο
02 Νοεμβρίου 2024

Τσίπρας: «Να γεμίσουμε τον εκλογικό χάρτη με χρώμα ΣΥΡΙΖΑ»

Πολιτική

Στο Ηράκλειο Κρήτης μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ο τομέας του τουρισμού δυστυχώς σήμερα δεν αποτελεί αντικείμενο συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού» ανέφερε από το Ηράκλειο Κρήτης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον Τουρισμό». 

Εκκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «έχουμε αποφασίσει να αγνοήσουμε τα fake news, τη λάσπη και τη χυδαιότητα», παρατηρώντας παράλληλα πως «σε μια περίοδο κρίσεων, βαθιών αλλαγών, αλλά και πρωτοφανών δημοσιονομικών δυνατοτήτων η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αφήσει τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ό,τι και να γίνει, θα είναι εδώ»

Παράλληλα, αναφερόμενος στην σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που έχουν πυροδοτήσει οι καταγγελίες για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εθνικές εκλογές της 21ης Μάϊου, «το μήνυμα που εκπέμπουν νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο» δήλωσε ο κ. Τσίπρας για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι «όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα, πως το είπε η κ. Μπακογιάννη, θα περάσει δύσκολα». 

«Σήμερα μπορεί να είναι οι μουσουλμάνοι, αύριο μπορεί να είναι οι νοσηλευτές, μεθαύριο οι ταξιτζήδες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αντιτείνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ό,τι και να γίνει, θα είναι εδώ, ως εγγυητής της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». 
«Θα είμαστε εδώ, για να σπάσουμε το φόβο. Δεν θα περάσει η τρομοκράτηση, δεν θα περάσει ο εκβιασμός» διαμήνυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απευθύνοντας ταυτόχρονα μια έκκληση προς τους «δημοκρατικούς πολίτες».

«Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της ανατροπής των συσχετισμών» κάλεσε τον προοδευτικό κόσμο, ζητώντας «να γεμίσουμε τον χάρτη με νομούς στο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να γεμίσουμε τον χάρτη με το μόνο χρώμα που ενοχλεί την αλαζονεία της Δεξιάς».

Για τον τουρισμό, εγκάλεσε την προηγούμενη κυβέρνηση πως «αντί να επωφεληθεί από την υποχρεωτική ανάπαυλα της πανδημίας για να ξεκινήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να αναμετρηθεί με τις τουριστικές επιδόσεις του 2019, την επιτυχία της δικής μας Κυβέρνησης» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπεραίνοντας από πλευράς του πως «χωρίς όμως να το καταφέρει και τελικά ακυρώνοντας την προσπάθεια που κάναμε να μεταβούμε σε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις, ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο, που τον καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά και «έρμαιο» των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».

Τριπλή συγκέντρωση

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «έως σήμερα, κυρίαρχο στοιχείο του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα αποτελεί η τριπλή συγκέντρωση:

Θεματική συγκέντρωση , γύρω από το κυρίαρχο προϊόν «ήλιος και θάλασσα»,

Γεωγραφική συγκέντρωση, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και χρονική συγκέντρωση, στους θερινούς μήνες».

Στον αντίποδα, «σε μια διεθνή τουριστική αγορά όμως που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, με ταξιδιώτες ολοένα πιο ενημερωμένους και απαιτητικούς, με τις σύγχρονες τεχνολογίες να παίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι πια αναγκαίο να χαράξουμε μια άλλη εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «οι αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους».

Πέντε χαρακτηριστικά της νέας εθνικής στρατηγικής

«Εμείς βλέπουμε τον τουρισμό ως ένα όχημα μέσα από το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας πως «εντάσσουμε τη χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό», λέγοντας πως «πέντε είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά:

· Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

· Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα.

· Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.

· Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

«Ήλιος και θάλασσα»

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «σε μία παγκόσμια αγορά όπου οι τάσεις μιλούν για αυξημένη ζήτηση σε διαφοροποιημένα προϊόντα με ισχυρή ταυτότητα και τοπικό χαρακτήρα, το ελληνικό τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή διαφοροποίηση και παραμένει τυπικά προσανατολισμένο στο μοντέλο "ήλιος και θάλασσα" του οργανωμένου παραθεριστικού τουρισμού». «Όμως, το μοντέλο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας, ενώ η αδυναμία μας να υποστηρίξουμε ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού συντηρεί χρόνια προβλήματα, όπως η εποχικότητα και η συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας, προβλήματα που πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές οικονομίες», όπως δήλωσε.

Αντίθετα, η «διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προϋποθέτει την καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των περιβαλλοντικών και χωροταξικών ορίων κάθε περιοχής της χώρας. Και στη συνέχεια την άρση των όποιων εμποδίων, σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, τις υποδομές, καθώς και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης, προϋποθέτει τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κρίσιμους τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας: τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την μεταποίηση, τον πολιτισμό, και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Πράσινο μοντέλο» με το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην κατεύθυνση αυτή, «η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό που προτείνουμε, εδράζεται στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που συνδυάζει, συντονίζει και καλλιεργεί τις συνέργειες με τους συγγενικούς και αλληλοτροφοδοτούμενους τομείς της οικονομίας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μόνο τότε ο τουρισμός μπορεί να απελευθερώσει τη δυναμική του για την ανάπτυξη της χώρας συνολικά» εξήγησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα σε θέση να κάνει το άλμα προς ένα πράσινο παραγωγικό μοντέλο» μέσα από τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε «να σχεδιάσουμε ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχεία και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που να αποτελέσει το όχημα για την ανακαίνιση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο», σημείωσε.

Για το ενεργειακό σκέλος, «η επίτευξη των στόχων για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου αλλά και η ίδια η αναγκαιότητα σταθεροποίησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μας καλούνε να δούμε τις ΜμΕ τουριστικές επιχειρήσεις στον κλάδο, ως καταναλωτές της ενέργειας που θα παράγουν οι ίδιες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την προϋπόθεση ότι «τα δίκτυα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο».

Σταχυολογώντας τις αδυναμίες του κλάδου, «επίσης οι τουριστικές περιοχές για χρόνια ταλανίζονται από ανυπέρβλητα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων, είναι αυτές ακριβώς από τις οποίες πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τα υπολείμματα της παραγωγής και της κατανάλωσης ως «πλούτο» προς διαχείριση, ως πρώτη ύλη μέσα σε ένα νέο πρότυπο κυκλικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της τροφής κοκ.» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο για σχέδιο «για ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές».

«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, απαριθμώντας «υποδομές ύδρευσης, Βιολογικούς καθαρισμούς, Οδικούς άξονες, υδατοδρόμια, σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, Υποδομές υγείας για επαρκή υγειονομική κάλυψη στις τουριστικές περιοχές, ώστε η Πολιτεία να εγγυάται την ασφάλεια σε πολίτες και επισκέπτες».

Ταυτόχρονα, ωστόσο «αυτό σημαίνει αυξημένες υποχρεώσεις για τους μεγάλους μονοπωλιακούς δρώντες στις υποδομές και στις μεταφορές στη χώρα μας για επενδύσεις, στρατηγικές επενδύσεις, όχι αρπαχτές» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και τη «δημιουργία μιας νέας γενιάς έργων μεταφορών που θα λαμβάνουν υπόψη το στόχο των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε έναν εξαιρετικά ενεργοβόρο κλάδο». Ειδικά για την Κρήτη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για το «όραμα για την δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα διασυνδέει αρχικά το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με την πόλη του Ηρακλείου».

Αιχμές για τις ιδιωτικοποιήσεις

«Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να υπηρετηθούν από μια κυβέρνηση που βασικός της προσανατολισμός είναι να συνεχίσει το έργο των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές που δεν ολοκληρώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων. Η αντίθεσή μας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι αποτέλεσμα ιδεοληψίας, αλλά ανάλυσης κόστους οφέλους για τη κοινωνία» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, φέροντας ως παράδειγμα το λιμάνι του Ηρακλείου. «Πάρτε για παράδειγμα τον λιμένα Ηρακλείου που μόλις χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών του. Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά θα αυξήσει το κόστος μετακίνησης στο νησί και θα αυξήσει και το κόστος των πρώτων υλών. Αύξηση που αναπόφευκτα θα μετακυλιθεί στην ίδια την τουριστική οικονομία του νησιού κάνοντας της λιγότερο ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά» προειδοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Άρα, ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές σημαίνει ταυτόχρονα και υποδομές στις οποίες το δημόσιο θα διατηρεί την δυνατότητα στρατηγικής παρέμβασης και όπου είναι δυνατόν και ελέγχου αυτών των υποδομών» υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναγνωρίζει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ως ισότιμους και πολύτιμους εταίρους στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής που ανέπτυξα παραπάνω, αλλά και συνολικά στην εκπόνηση ενός Νέου Παραγωγικού Υποδείγματος για τη χώρα».

«Θέλουμε περισσότερο σύγχρονες, καινοτόμες και δυνατές ΜμΕ οι οποίες να είναι βιώσιμες και να προσφέρουν σταθερές και καλές θέσεις εργασίας», επικαλούμενος το «σχέδιο Πισσαρίδη» της ΝΔ.

«Φαιά προπαγάνδα»

«Και αν κάποιοι μέσα από τη φαιά προπαγάνδα τους» έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αυξήσει τις εισφορές, «το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ρυθμίσεις στα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, όχι αυξήσεις στις εισφορές». Προτείνοντας στο πρόγραμμα του κόμματός του «συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα», ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε, μέτρα:

· Λύσης στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία 1ης κατοικίας, της επαγγελματικής έδρας, τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα.

· Μείωσης των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο για όλους στα 10000 ευρώ.

· Μείωσης του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

· Πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, με ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για Θεσμοθέτηση:

· Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για την χρηματοδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις, leasing και factoring.

· Δομής στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων τους, για την υποστήριξή τους οριζόντια και εξατομικευμένα, αλλά και για την προώθηση συνεργειών και clusters, με στόχο την ενδυνάμωσή τους, την αλλαγή παραγωγικής κλίμακας και δυνατοτήτων.

Συνεπώς, «το «πρόβλημα» λοιπόν δεν είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης», κάνοντας λόγο για περισσότερα από 70 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. «Ποιοι και πως θα τα διαχειριστούν;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως σε καμία μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν δόθηκε χρηματοδότηση

«Θα αφήσουμε τη διαχείριση αυτής της μεγάλης ευκαιρίας» σε αυτούς που νοιάζονται μόνο για τους ισχυρούς και τους πλούσιους σχολίασε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, η προοπτική αυτή εξαντλείται στην μετατροπή του Ταμείου σε μηχανισμό περαιτέρω ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών. Εμείς, αντίθετα, προτείνουμε την ανακατανομή των πόρων με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, τη διάχυσή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους, φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη ευημερία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον υγιή ανταγωνισμό».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους του κλάδου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον περιέγραψε ως έναν κλάδο που «πίσω από τη βιτρίνα των ηλιόλουστων παραλιών και των λαχταριστών γευμάτων, συχνά -όχι πάντα, αλλά δυστυχώς αρκετά συχνά- κρύβει μία δυστοπική πραγματικότητα με εξοντωτικά ωράρια, άθλιες συνθήκες εργασίας, ανασφάλεια και επισφάλεια, περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβίασης της όποιας εργατικής νομοθεσίας». «Οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο, αξίζουν μία καλύτερη ζωή» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, υπεραμυνόμενος της διακυβέρνησής του, λέγοντας πως «νομοθετήσαμε με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα, επιβάλλαμε ελέγχους και αναγεννήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καταργήσαμε τον υποκατώτατο και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, προασπίσαμε και διασφαλίσαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Υπό αυτό το πρίσμα, «στόχος μας είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και παραγωγικό μοντέλο. Που θα επιτρέπει από τη μία την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και από την άλλη την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές» σημείωσε, προσθέτοντας για τη σχέση του επιχειρηματία και του εργαζόμενου πως «η ευημερία του ενός είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία του άλλου».

«Από όποια θέση, θα αγωνιστούμε μαζί»

«Η Νέα Δημοκρατία κάνει πράξη το πρόγραμμά της για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την περιθωριοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των λίγων και ισχυρών, την υποτίμηση της εργασίας, τη μετατροπή της χώρας μας σε μία χώρα «φτηνής ανάπτυξης», ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θέλει «ανάπτυξη και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα θωρακίζει την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των πολιτών». «Και για αυτό χρειάζεται σχέδιο, πολιτική βούληση για ένα ισχυρό και σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος. Από όποια θέση, θα αγωνιστούμε μαζί, για να το κάνουμε πράξη», κατέληξε.

«Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν αξιοποίησε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της περασμένης τετραετίας και άφησε τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο
5911267
Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό που αποτελεί την «ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του στο Ηράκλειο Κρήτης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν αξιοποίησε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της περασμένης τετραετίας και άφησε τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο.

Αποτέλεσμα της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ο κ. Τσίπρας είναι «ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις, ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο, που τον καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά και «έρμαιο» των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».

Αναλύοντας το τουριστικό προιόν στην Ελλάδα είπε ότι χαρακτηριστικό του αποτελεί η τριπλή συγκέντρωση:

-Θεματική συγκέντρωση , γύρω από το κυρίαρχο προϊόν «ήλιος και θάλασσα»,

-Γεωγραφική συγκέντρωση, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και

-Χρονική συγκέντρωση, στους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο μιας άλλης εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό υπογράμμισε: «οι αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους. Εμείς βλέπουμε τουρισμός ως ένα όχημα μέσα από το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Π. Μαρινάκης: Η ΟΝΝΕΔ γιορτάζει τα 50 της χρόνια δικαιωμένη – Μισός αιώνας δράσης και επιτυχιών

«Η ΟΝΝΕΔ γιορτάζει τα 50 της χρόνια δικαιωμένη» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ομιλία του στο φεστιβάλ για τα 50 χρόν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον Κασσελάκη: Ολοι στις κάλπες – Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα παρά συγκεκριμένες μεθοδεύσεις

Απαντήσεις με αφορμή «δημοσιεύματα, αναρτήσεις και διαδόσεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εκλογική διαδικασία συνέδρων, που ξεκίνησε το Σάββατο ...

Φόρτωση άρθρων...