«Μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις Εκλογές», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχολιάζοντας για ακόμα μια φορά ότι ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε την πρόταση του καναλιού για ένα debate μεταξύ τους και τη δέσμευση του ότι θα γίνει πριν από τις επόμενες, είπε με νόημα: «Θα ήθελα να μην υπάρξουν άλλες εκλογές», ενώ ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που που δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε πως «οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις” και “οι εκλογές είναι εκλογές».
«Σήμερα είναι Τετάρτη και την Κυριακή έχουμε εκλογές. Υπάρχουν οι μετρήσεις, αλλά στις δημοκρατίες οι ψήφοι μετράνε και όχι οι μετρήσεις. Αν δεν ήταν έτσι, θα βγάζαμε τις δημοσκοπήσεις και δεν θα κάναμε τον κόπο να πάμε στην κάλπη. Το ίδιο έγινε και πριν από μια εβδομάδα. Θα είχαμε τον Κιλιντζάρογλου τώρα πρώτο και ίσως και Πρόεδρο. Έχουμε όμως δεύτερο γύρο για τον Ερντογάν», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως το «κρίσιμο θέμα» είναι «ποιοι θα πάνε στην κάλπη».
Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το «αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη. Και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη», τόνισε και απηύθυνε και πάλι έκκληση “στους νέους, τους αναποφάσιστους, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα”.
“Διότι εάν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, εάν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα. Θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει. Είναι αλαζόνας”, συμπλήρωσε o πρώην Πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το ύφος του Παύλου Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο καθένας έχει το ύφος και τις θέσεις του και τις απόψεις του και τη διαδρομή του. Εντάξει, ο Πολάκης έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Αλλά έχει και άλλα θετικά στοιχεία. Έχει και άλλα στοιχεία όμως. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να παραδεχτείτε… Ότι είχαμε μια εκλογική αναμέτρηση όπου όλως παραδόξως οι τοποθετήσεις του Πολάκη μετά από αυτό το συμβάν που είχε γίνει, ήταν τοποθετήσεις με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, γι’ αυτό και δεν τις αναδείκνυε κανένας, διότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον οι δημοσιογράφοι να τις αναδεικνύουν. Αλλά για να μην αποφύγω το ερώτημα… Λέω ότι εμένα αυτές οι φράσεις και οι εκφράσεις δεν είναι ούτε στον τρόπο που εγώ μιλώ, αλλά ούτε και πιστεύω ότι τελικά μπορεί κανείς να κερδίσει κάτι με μια τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση.»
Ο κ. Τσίπρας για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού δήλωσε ότι «αυτό το οποίο προσδοκώ, αυτό το οποίο στοχεύω, αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών. Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης.
Έχω απευθύνει και 11 σημεία του προγράμματός μας, τα σημεία του Συμβολαίου Αλλαγής. Δεν άκουσα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη να υπάρχει καμία άρνηση, ή κριτική, ουσιαστικά, σε αυτά, ούτε και τον άκουσα να προσθέτει κάποια. Άρα θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει στόχο την ανόρθωση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας…
Να θυμίσω απλώς ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεργάστηκε με τον Μητσοτάκη ένα μήνα μετά που τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο. Άρα, αλλάζουν τα πράγματα μετά τις εκλογές. Στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. Εάν λοιπόν αυτοί οι συσχετισμοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ…
Αν δίνει τη δυνατότητα αυτή, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Διότι εάν πάμε σε δεύτερες κάλπες, οι δεύτερες κάλπες, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά έχετε εμπειρία νομίζω όλοι σας, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα. Άρα, δεν πιστεύω κ. Τζίμα ούτε σας είπα ότι εμείς έχουμε ίδιες απόψεις σε όλα. Έτσι δεν είναι; Διότι εάν είχαμε ίδιες απόψεις σε όλα, θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα. Έχουμε διαφορές.«Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί και ο λαός μας δώσει αυτή την ευκαιρία, θα είναι το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να είναι.
Έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες συζητούνε μήνες για το πρόγραμμα… Εδώ και πάρα πολύ καιρό με πολύ μεγάλη ευκρίνεια ότι αυτό είναι εφικτό ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Από εκεί και πέρα, ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε, εάν θέλετε, αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της συμπαράταξης, ή της προοδευτικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων…
Βγαίνοντας ο ίδιος και θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα εννοώ, που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας, διότι μας τα βάζανε τότε στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντίπαλοι της χώρας. Αυτοί που θέλανε να κατρακυλήσουμε έξω από το ευρώ και στη χρεοκοπία. Άρα λοιπόν αυτή του η εμμονή μάλλον έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο -δεν ξέρω εάν ήταν και συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη- και αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων.
Ερωτηθείς για παρακολουθήσεις ο κ. Τσίπρας είπε: «Πριν πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί αυτά είναι κάποια βήματα πιο μετά, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι δεν μπορεί αυτή η υπόθεση, η υπόθεση των υποκλοπών -έχουν περάσει εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησε- να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Δεν το ξέρω, να μας πει και για τους υπόλοιπους. Για τους υπόλοιπους τι υπήρξε; Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων; Το γνωρίζετε αυτό;»
Ερωτηθείς για τα Τέμπη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Τα Τέμπη και ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση αποδεικνύει μια πολύ μεγάλη υποκρισία. Και ξέρετε γιατί; Διότι εγώ δεν θα μείνω μονάχα στις ευθύνες του παρελθόντος, τα είπαμε αναλυτικά, είχα την τιμή να είστε εσείς οι δυο δημοσιογράφοι που κάναμε την πρώτη συνέντευξη μετά από το δυστύχημα.Δεν θα μείνω στο τι έγινε, αλλά θα πάω στο τι έγινε μετά, στον τρόπο που χειρίστηκαν τα Τέμπη. Γιατί θεωρώ ότι είναι εξίσου εγκληματικός ο τρόπος που το χειρίστηκαν μετά. Και θα σταθώ σε δυο σημεία. Θα σταθώ, πρώτον, στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε και πήγαιναν σε μια απαρχαιωμένη κονσόλα να κάνουν παραστάσεις, ενώ η έρημη η τηλεδιοίκηση κάηκε τον Ιούλιο του ’19 -έχουμε έγγραφα πλέον του ΟΣΕ που το αποδεικνύουν- και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.Θα σταθώ επίσης στο θέμα του σταθμάρχη που αποδεικνύεται όχι από μένα που μπορεί να λέω κουβέντες του αέρα, αλλά από τους ανακριτές που άσκησαν ποινική δίωξη στους υπευθύνους που έκαναν τη μετάταξη, ότι ήταν παράνομος ο διορισμός. Γι’ αυτό άσκησαν ποινική δίωξη, διότι δεν τηρούσε τα ηλικιακά κριτήρια. Και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια Υπουργική Απόφαση.
Και κυρίως θα σταθώ, το είπα και στην αρχή του δελτίου σας, σ’ αυτή την υποκρισία και τη συμπεριφορά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες. Αλλά δεν μπορεί να λες ότι «είναι μια φθορά, την οποία την αντικαταστήσαμε, την ξεπεράσαμε». Δεν είναι φθορά, δεν είναι όλα πολιτικό κόστος σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είναι κόστος και ζημιές πολιτικές. Έχεις 57 ανθρώπους, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα.»
Το 2012 και η «επιστροφή του ΠΑΣΟΚ» στοιχειώνουν την Κουμουνδούρου
Μητσοτάκης: «Βάλαμε τις βάσεις για να αλλάξει επιτέλους πίστα η Ελλάδα»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις