Tην αναδιάταξη στον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.

Μιλώντας στο Open TV, ο Κώστας Τσουκαλάς έκανε λόγο για «πολύ γρήγορα αντανακλαστικά με αλλαγές σε πρόσωπα και ρόλους», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναδιάρθρωση των κοινοβουλευτικών τομέων, υπογραμμίζοντας: «Δεν πρέπει να μειώνουμε την αξία του υπεύθυνου μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ή ενός τομέα. Δεν είναι μειονεκτική θέση να είσαι τομεάρχης, σε ένα κόμμα το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι δημοσκοπικά αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρχει μία επαρκής ομάδα στο Κοινοβούλιο, να αντιμετωπίζει man-to-man τους υπουργούς και να έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για το όλα τα κρίσιμα θέματα. Ο κόσμος είναι πολύ πιο απαιτητικός από εμάς πλέον».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «πήρε ενωτικές πρωτοβουλίες, συμπεριληπτικά, όπως ακριβώς ήταν η εντολή της βάσης. Χρησιμοποίησε την πλειονότητα των στελεχών και παράλληλα ενίσχυσε το κόμμα και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και σε επίπεδο δημόσιου εν γένει λόγου. 

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία αλλά και καθήκον να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στα πραγματικά του κοινωνικά και εκλογικά μεγέθη. Και ο στόχος είναι να είμαστε ετοιμοπόλεμοι κομματικά, προγραμματικά και κοινωνικά και μέσω μίας αμφίπλευρης διεύρυνσης, ώστε να εκφράσουμε την ευρεία κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των νέων οι οποίοι σήμερα ασφυκτιούν σε έναν κλοιό που εμποδίζει την κοινωνική κινητικότητα, όπως και όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Άρα, επιδιώκουμε και μεταρρυθμίσεις και κοινωνικές αλλαγές».

Εξηγώντας το στοίχημα της αμφίπλευρης διεύρυνσης, ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε πως «το ζήτημα είναι με ποίο τρόπο μπορούμε να εκφράσουμε τα πραγματικά όρια της παράταξης από τα αριστερά μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο. Δεν εντασσόμαστε προφανώς ούτε στη δεξιά ούτε στην κομμουνιστική αριστερά, είναι, όμως, καλοδεχούμενοι όλοι οι πολίτες, ακόμη και οι συντηρητικοί, οι οποίοι θέλουν ένα κράτος με αξιοκρατία και διαφάνεια, αλλά και οι παραδοσιακά αριστεροί που ζητούν κοινωνικές αλλαγές. 

Το καλό της πατρίδας, της παράταξης και της κοινωνίας, να βρίσκουν κοινό βηματισμό. Παράλληλα, διέθετε και πάρα πολλά στελέχη, τα οποία μπορούσαν να δώσουν τεχνοκρατικές και προγραμματικές λύσεις. Πρέπει να συντονιστούμε με στις ανάγκες της κοινωνίας και να αναμετρηθούμε όλοι με τις ιστορικές μας ευθύνες και γι αυτό θα κρινόμαστε καθημερινά από τη βάση».

«Θεωρώ ότι η χώρα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη μία εναλλακτική πρόταση και μία πολιτική αλλαγή. Έχουμε μία κουρασμένη κυβέρνηση που ο,τι είχε να δώσει το έδωσε. Χρειάζονται επεξεργασμένες πολιτικές, προοδευτικός και προγραμματικός λόγος, για να μπορέσουμε να παρέχουμε μία προοδευτική διέξοδο στους πολίτες. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποδείξει ότι δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν αναδεικνύονται αποκλειστικά από μια διαδικασία επετηρίδας. Είμαι πρόθυμος με μια αυτονομία να κάνω ο,τι χρειαστεί, ώστε είμαι επαρκής και να βοηθήσω τον συλλογικό στόχο» πρόσθεσε.

Όσον αφορά διαρροές για το εννεαμελές Πολιτικό Κέντρο του κόμματος, ο Κώστας Τσουκαλάς επεσήμανε πως «τα κορυφαία στελέχη έχουν μερίδιο τόσο στη συναπόφαση όσο και στη βασική ευθύνη της διασφάλισης της ενότητας. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το να διαιωνίζουμε ένα προεκλογικό κλίμα. Οι εκλογές τελείωσαν με εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη και τους υπόλοιπους υποψηφίους να λειτουργήσουν ενωτικά και συμπεριληπτικά. Το μήνυμα δεν ήταν “κάντε αντιπολίτευσηστον Ανδρουλάκη”, αλλά “προχωρήστε ενωμένοι για να αναγεννηθεί η παράταξη με όλα τα στελέχη στην πρώτη γραμμή”. Και αυτό θεωρώ ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις το κάλυψαν. Δεν διαμορφώνει ένα πρόσωπο μόνο την πολιτική γραμμή. 

Αντιθέτως, συγκροτήθηκαν όργανα με κυρίαρχο ένα ενιαίο Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο συμμετέχει η πλειοψηφία των υποψηφίων, και δημιουργείται μία συγκυρία που δεν φέρνει μόνο ευκαιρίες, αλλά δημιουργεί και ευθύνες. Η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη και μακριά από εμάς τα σιωπητήρια. Ειδικά ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδειξε ότι, όταν δέχεται κριτική, προσφεύγει σε δημοκρατικές διαδικασίες, δεν τις φοβάται και προχωράει με αυτές. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για διακοπή χρηματοδότησης του κόμματος των «Σπαρτιατών», ο Κώστας Τσουκαλάς υπογράμμισε πως «έχουμε

κρούσει τον κώδωνα από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και, ενώ υπήρχε απόφαση του Αρείου Πάγου που διαπιστώνει ότι ο κ. Κασιδιάρης είναι επί της ουσίας ο πραγματικός αρχηγός των «Σπαρτιατών», δεν προωθήθηκε η απαιτούμενη ρύθμιση. Υπάρχει μία καθυστέρηση, η κυβέρνηση έχει αργήσει».