Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Βάζει φρένο στις ελλείψεις φαρμάκων ο Χρυσοχοΐδης

Αποφασιστική παρέμβαση του υπουργού Υγείας με την απαγόρευση εξαγωγών 277 σκευασμάτων. Ο έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας και η θέση των φαρμακοποιών για το συγκεκριμένο πρόβλημα.  

Αποφασισμένος να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ακόμα και το σιρόπι Abilify Oral Sol ένα πολύτιμο φάρμακο για συνάνθρωπους μας με σοβαρή ψυχική νόσο εξάγεται από την αγορά φαρμάκων της χώρας μας προς άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου πωλείται σε αισθητά υψηλότερη τιμή.

Την ίδια στιγμή ένας ασθενής μπορεί να διέλθει το μισό λεκανοπέδιο να μπει σε πλήθος ιδιωτικών φαρμακείων αλλά τα ηλεκτρονικώς συνταγογραφημένα φάρμακα του ακόμα κι αν δεν είναι αντιβίωση ενδέχεται να μην καταφέρει τελικά να τα προμηθευτεί.

Περίπου 300 είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας συμφωνά με τα σχετικά στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει ως μικρή ανάσα σε σωστή κατεύθυνση την αποφασιστική παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την αντίστοιχη απόφαση της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Φάρμακων (ΕΟΦ) με τις οποίες απαγορεύθηκαν από την Τρίτη 1 η Αυγούστου οι παράλληλες εξαγωγές για 277 φάρμακα.

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν σχεδόν όλες τις παθήσεις ευρείας χρήσης αντιβιοτικά φάρμακα για το αναπνευστικό, καρδιολογικά, ψυχιατρικά, νευρολογικά, γυναικολογικά προβλήματα. 

Ηπαρίνες, ανοσοσφαιρίνες φάρμακα, για την επιληψία τη νόσο Πάρκινσον τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα αλοιφές για την ακμή σκευάσματα για τον πόνο για την εξωσωματική γονιμοποίηση οι γνωστές ενέσεις σεμαγλουτίδης για τον ιό διαβήτη τύπου 2 ινσουλίνες γνωστές οφθαλμικές σταγόνες ευρείας χρήσης σκευάσματα για τη γαστροοισοφαγικη πάλινδρόμηση σημαντικές βιταμίνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού κ.ά

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί μεταξύ άλλων να αυξηθούν περαιτέρω και άμεσα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που τελούν υπό καθεστώς απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών τους από τη χώρα μας 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι φαρμακοποιοί της περιφέρειας με τους οποίους συνομίλησαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μας εξηγούν με έκδηλη αγανάκτηση ότι μπορεί να τρώμε ακόμη και δύο-τρεις ώρες καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσουμε  φάρμακα για ασθενείς στα φαρμακεία μας.

Ελάτε πίσω από τον πάγκο μας να δείτε τι γίνεται κάθε μέρα. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΕΟΦ έπειτα από αυστηρή εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει θέσει εδώ και μερικές εβδομάδες σε εφαρμογή άλλη μια απόφαση της για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προάσπιση της προστασίας της δημοσίας υγείας αλλά και των ασθενών στη χώρα μας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο ΕΟΦ αναφέρει αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματα τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρεση λύσεων.

Για τον λόγο αυτόν αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα 

Τέλος με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη η περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνον εφόσον αυτό έχουν συνταγογροφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Εξάλλου ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαριών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιχείρησε να τορπιλίσει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά και τον ρόλο των παράλληλων εξαγωγών με την κατάθεση μήνυσης κατά του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Αποστόλου Βαλτά, για συκοφαντική δυσφήμηση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης, δηλώνει χαρακτηριστικά στα «Παραπολιτικά» χωρίς να μασάει τα λογία του 

Οι επανεξαγωγές χιλιάδων φαρμάκων που δεν παράγονται εντός και έχουν εισαχθεί αρχικά με χαμηλή τιμή είναι ο βασικός λόγος των ελλείψεων σε χώρες όπως η Ελλάδα και μια από τις παρενέργειες της χαοτικής πολιτικής που εφαρμόζεται συνολικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν.

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και αυτό δεν πρέπει να το αφήνουμε να αμφισβητείται στον βώμο λοιπόν του κέρδους ορισμένων ενδιάμεσων στη διακίνηση του φαρμάκου η ακόμα και της ενίσχυσης του ισοζυγίου εισαγωγών εξαγωγών της χώρας δεν είναι δυνατόν να το ευτελίζουμε ως κοινό εμπόρευμα. 

Δεν μας ανήκει άλλωστε με την τιμή την οποία λαμβάνει προς όφελος του Έλληνα ασθενούς και του ασφαλιστικού συστήματος και όχι προς όφελος του κάθε έμπορου ούτε χάρη στις δικές του δεινές επιχειρηματικές πρακτικές.

ΠΗΓΗ: «Παραπολιτικά»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η Ελλάδα ευνοείται από την ανατροπή Άσαντ και τη φυγή των Ρώσων από τη Συρία

Ο αιμοσταγής δικτάτορας Άσαντ, ο οφθαλμίατρος με το... αγγελικό πρόσωπο, ανετράπη μόνο και μόνο με το... άγγιγμα του ανέμου και αφού εξασφάλισε την προστασία από τον Πούτιν, έφυγε ...

Καβγάς Κωνσταντοπούλου με τον Λαμπρούλη του ΚΚΕ στη Βουλή: Είστε δεκανίκι της ΝΔ - Δεν ξέρετε την τύφλα σας

Χάος επικράτησε στη συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της 4ης ημέρας της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπού...

Φόρτωση άρθρων...