Αποφασισμένες να μην αποδεχτούν την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ εμφανίστηκαν 15 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση η οποία δεν κατέληξε σε αποφάσεις οι 15 έβαλαν βέτο και έτσι θα συζητήσουν τα πάντα σε νέα Σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου.
Πολλοί από τους υπουργούς που έφταναν από το πρωί για την σύνοδο στις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν την πρόταση της Κομισιόν ως ένα κακόγουστο αστείο.
Όλα λοιπόν πάγωσαν προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που θα είναι εφαρμόσιμη και θα ανακουφίζει επί της ουσίας τους πολίτες απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
«Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα», δήλωνε φτάνοντας για την σύνοδο ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου.
Το παρασκήνιο
Οι «15» πρότειναν να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν, καθώς θεωρούνται κατά βάση ικανοποιητικά έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν.
Στη συζήτηση που ακολούθησε από τους «15» μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία περιορίστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της προεδρίας, χωρίς να απαιτήσουν την υιοθέτηση των τριών κειμένων ως πακέτο στις 13/12.
Θετική στην προσέγγιση της προεδρίας είναι η Κύπρος, ενώ η Λετονία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δεχθεί ότι επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των δύο προτάσεων της Κομισιόν χωρίς να υποστηρίξει υιοθέτησή τους.
Η Γερμανία αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για ταυτόχρονη υιοθέτηση τριών κειμένων σε νέο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα θεωρεί τα κείμενα των δύο κανονισμών ως σταθεροποιημένα και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη πάνω στο τρίτο κείμενο για το πλαφόν, ενόψει και του έκτακτο συμβουλίου.
Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μη υιοθέτηση των δύο πρώτων κανονισμών.