Τους λόγους που οδήγησαν στην συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας.

Το πρώτο που έφταιξε ήταν η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και σε επίπεδο ιδεολογικό από την ίδια την κοινωνία και το δεύτερο η έλλειψη συλλογικότητας ανέφερε το στέλεχος του κόμματος.

«Να πιστεύεις - και δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω - ότι είσαι σε σύγκρουση για την κυβέρνηση και να έχεις στο τέλος 20 μονάδες διαφορά σημαίνει ότι δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην κοινωνία. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα που είχαμε και πρέπει να λύσουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος είναι  «να ξεχωρίζει για συλλογικότητα». «Δεν υπήρχε η αναγκαία συλλογικότητα, κάποτε είχαμε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο εγγύς παρελθόν», πρόσθεσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ακόμα, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «πρέπει να έχει σταθερότητα και ανακάλυψη του ιδεολογικού πλαισίου αλλά και αποφασιστικότητα και σχέση με την κοινωνία».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου είπε πως υποστηρίζει «τις τελευταίες ημέρες να εκλέξουμε πρόεδρο το ταχύτερο δυνατό για να υπάρχει μια βάση», ενώ ερωτηθείς  γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν πιστεύει «ότι φοβούνται και δεν ανακοινώνουν υποψηφιότητα». «Το να το σκέφτονται είναι φυσιολογικό γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει με ήττα στις ευρωεκλογές, λέω εγώ, και σμίκρυνση του κόμματος», εκτίμησε.

«Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με δύο ζητήματα τα οποία είναι ξένα το ένα από το άλλο. Το ένα είναι η εσωτερική του ανασύνταξη, που σημαίνει ότι πρέπει να έχει πρόεδρο και μια σειρά πράγματα που έχουν να κάνουν με την οργανωτική του δομή και λειτουργία. Και το δεύτερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τα προβλήματα αυτής της εποχής», σημείωσε. 

Έθεσε θέμα αναδιαμόρφωσης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο προτάσεων, προκειμένου να «κερδηθούν αυτοί που είναι στο κέντρο»: «Πρέπει να προτείνεις εφικτές αριστερές λύσεις π.χ. η ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο ή η δημόσια παιδεία και υγεία να χτυπάει στα ίσα τον ιδιωτικό τομέα».