Με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά γενικά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκινώντας από το Κυπριακό παρατήρησε ότι εν προκειμένω «διατυπώθηκε μια γνωστή θέση, και με τον πολύ σωστό τρόπο, από την πλευρά του πρωθυπουργού. Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος μας, να είναι διαιρεμένη, υπό κατοχή, όλα αυτά τα χρόνια». Όπως πρόσθεσε, «πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες».
«Η Τουρκία έχει αντιφάσεις»
Στη συνέχεια, όπως είπε: «Η Τουρκία έχει αντιφάσεις, εμείς διατυπώνουμε με σταθερότητα τις θέσεις μας», αναπτύσσοντας τα οφέλη από τον ελληνοτουρκικό διάλογο και προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι έχουν σταματήσει παραβιάσεις του εναερίου χώρου είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης. Το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικές διαχειρίσεις των λαθρομεταναστευτικών ροών είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεννόησης».
Με αφορμή τη χρησιμοποίηση του όρου «λαθρομεταναστευτικός» έκανε μια μικρή παρένθεση και σημείωσε ότι «για την παράνομη μετανάστευση χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές ορολογίες, οι οποίες είναι απολύτως ισοδύναμες: λαθρομετανάστης, παράνομος μετανάστης, παράτυπος μετανάστης. Ανάλογα με την απόχρωση. Αλλά η ουσία είναι μία: Ότι κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα. Αυτό είναι το θέμα, η πράξη είναι ίδια» και επικαλέστηκε και άλλες λέξεις με πρώτο συνθετικό το «λάθρο», όπως λαθρεπιβάτης, λαθραναγνώστης κ.ά. Το πολιτικό συμπέρασμά του ήταν ότι είναι «μια συζήτηση στην οποία η Αριστερά προσπαθεί να παίξει χωρίς αντικείμενο ουσιαστικά».
Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία
Όσον αφορά στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «έγινε μια συμφωνία, δεν λέω ότι ήμασταν υποστηρικτές της. Ήταν μια κακή συμφωνία και σε μεγάλο βαθμό φαίνεται από τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή της τώρα». Δεσμεύτηκε, όμως, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποστεί από την τήρηση των συμπεφωνημένων, αυτό το έχει πει η Νέα Δημοκρατία από την προεκλογική περίοδο».
Όπως τόνισε αναφερόμενος στην άλλη πλευρά, «αν επιμένει η πλευρά των Σκοπίων στη μη τήρηση της συμφωνίας και αν δεν την πιστεύουν τη συμφωνία, περιμένουμε τις δικές τους ενέργειες. Αν δεν τους αρέσει, ας πάνε να την καταγγείλουν αν μπορούν». Όπως τόνισε: «εμάς οι συμφωνίες μάς δεσμεύουν, είμαστε ένα σοβαρό κράτος, δύναμη σταθερότητας και ισχύος στην περιοχή» διαμηνύοντας ότι: «η μη τήρηση των συμφωνιών έχει συνέπειες, η πρώτη εκ των οποίων είναι ότι σταματάει την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων προς την ΕΕ». Ακόμη και με βέτο «φυσικά», όπως επεσήμανε.