Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Βορίδης: Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική στρατηγική στο σύστημα των Βαλκανίων

Πολιτική

Η Ελλάδα έχει μία συνεπή θέση, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή και την ευρω-ατλαντική στρατηγική για το σύστημα των Βαλκανίων, αλλά από τη στιγμή που η στρατηγική αυτή γίνεται αποδεκτή και από τις άλλες χώρες, αυτό σημαίνει και δεσμεύσεις, τις οποίες θα τις βρίσκουν μπροστά τους" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο Balkan Gathering.

Ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με πολλά ζητήματα, όπως, το πώς πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, τα δικαστήρια, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτήτων και αναφέρθηκε και στις σχέσεις με γειτονικές χώρες, που επιδιώκουν την ένταξη στους ευρωπαϊκούς, ή την κοινή συμπόρευση στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικους θεσμούς.

"Στην πραγματικότητα, όσοι αποδέχονται αυτή την κατεύθυνση - και νομίζω ότι είναι το πολύ θετικό ότι στα Βαλκάνια, οι περισσότερες χώρες αποδέχονται την κατεύθυνση - αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, ως το παλιότερο μέλος της ΕΕ στην περιοχή, ως η χώρα με το μεγαλύτερο ΑΕΠ και η ισχυρότερη αμυντικά χώρα στην περιοχή, έχει ένα σταθερά υποστηρικτικό ρόλο, ένα πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει στη διευκόλυνση αυτής της στρατηγικής, που όμως μαζί της φέρνει και υποχρεώσεις".

Βορίδης για Βόρεια Μακεδονία
Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην στάση και στις πρόσφατες δηλώσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. "Ανεξαρτήτως της προθέσεως μπορεί να έχει κάποιος να αμφισβητήσει μία διεθνή συμφωνία, πάντως πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι συμφωνίες αυτές εφαρμόζονται και υπάρχει μία καθολική αξίωση στην εφαρμογής τους. Δεν είναι δηλαδή ένα διμερές ζήτημα τώρα εδώ, αφορά τη διεθνή κοινότητα, αφορά τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζεται το κράτος αυτό από άλλα κράτη, αφορά τη συμμετοχή του σε διεθνούς οργανισμούς" είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε:

"Θέλω να πω ότι μπορεί κάποιοι να έχουν εκλεγεί με μία συγκεκριμένη προεκλογική ατζέντα, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αμφισβήτηση των συμφωνιών, κάτι τέτοιο θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για το συγκεκριμένο κράτος, που καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δε θα ήθελε να αναλάβει".

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε και τα θέματα σεβασμού του κράτους δικαίου, τα οποία , όπως είπε, έχουν αναδειχθεί κυρίως με τη φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας και υποψηφίου ευρωβουλή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη και πρόσθεσε:

"Τα δυτικά Βαλκάνια είναι μία περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί συχνά από πολύ σκληρές συγκρούσεις και εντάσεις.Προφανώς όλα τα διμερή ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί.Θεωρώ ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε σχέση με παλαιότερα, το ότι τέτοια ζητήματα έγινε μία προσπάθεια να επιλυθούν, όχι με πρακτικές του παρελθόντος, αλλά μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου".

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποεκτιμηθεί ο παράγοντας της "αστάθειας" , που απορρέει από τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, λόγω της ιστορικότητας των σχέσεων της Ρωσίας με διάφορες χώρες της περιοχής. Τόνισε, ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας αυτή η αστάθεια εκφράζεται με αμφισβήτηση συνόρων και με μια βαθύτερη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δυνατοτήτων μιας χώρας να επιλέγει την κατεύθυνση της, καθώς η Ουκρανία "θέλει να είναι κοντά στη Δύση" και "πληρώνει αυτό το τίμημα με μια απόπειρα εδαφικού ακρωτηριασμού".

"Προσπαθούμε, οι χώρες της περιοχής, να οικοδομήσουμε σχέσεις ειρήνης, που είναι ο βασικός σεβασμός του πυρήνα των αξιών των δυτικών δημοκρατιών, η Ρωσική Ομοσπονδία ακολουθεί έναν δρόμο αμφισβήτησης αυτού του πλαίσιου, ουσιαστικά του διεθνούς δικαίου και για αυτό και θέλει και προσοχή", είπε.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε θερμά τον πρώην υπουργό πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο συνέδριο.

"Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πολύ κρίσιμες στιγμές έπαιξε έναν πολύ θετικό ρόλο, έναν ρόλο που κατά τη γνώμη μου και θα του αναγνωριστεί και ιστορικά, διότι σε ιστορικά κρίσιμες στιγμές, που είχαμε αυτή τη φοβερή ιστορία με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και τις περιοριστικές πολιτικές, δούλεψε εντατικά και σκληρά, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το πεδίο εξόδου από αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πηγές ΥΠΕΞ: Γιατί η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

Διευκρινήσεις για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα εξέδωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Η Νορβηγία κατέθεσε στη Γενική Συ...

Μητσοτάκης: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό, όπως η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε μετά την ο...

Φόρτωση άρθρων...