Για κατώτατο στα 950 ευρώ και 1.500 ο μέσος μισθός το 2027 έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, στην παρέμβασή του στη Βούλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα - Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Ο Πρωθυπουργός, διευκρίνισε ότι: «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν»
«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ‘23 ότι ο μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ και στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ το 2027, έναν στόχο που όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα ξεπεράσουμε κιόλας.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο κατώτατος μισθός να μην συνιστά μέσο επιβίωσης αλλά αρχή μίας επαγγελματικής πορείας. Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και τομή στην εξέλιξή της με θεμέλιο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από το 2027 και μετά θα έχει μόνο ανοδική πορεία.
Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη, δεν είμαστε τελευταίοι», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται αλλά μόνο να αυξάνεται και δεύτερον το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζονται από αντικειμενικό μηχανισμό ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο σημαντικούς υποδείκτες, την ανάπτυξη της οικονομίας και τους δείκτες του πληθωρισμού.
Θα συμφωνήσουμε ότι εάν ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτή τη φόρμουλα, αυτό δεν θα ήταν ανώδυνη πολιτική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε την αύξηση του μισθού ως ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης εισοδήματος των ασθενέστερων εργαζόμενων, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις πραγματικές αντοχές των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Για πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
Για την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τη μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά είπε: «Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα και εχθές και να καταθέσω τα στοιχεία από την Ισπανία, όπου η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση τιμών πλην όμως σωρευτικά οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν στην Ισπανία απ’ ότι στην Ελλάδα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι για συγκεκριμένα προϊόντα, πχ τα άλευρα, στην Ισπανία είχαν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ είχαν αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30% ενώ στην Ελλάδα 17%. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36% ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%. Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν καταναλωτές αλλά μεσάζοντες.
Μπορείτε κύριε Ανδρουλάκη να κατεβάσετε προϊόντα στη χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, το έχουμε κάνει και εμείς, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε κάποια προϊόντα και να τα πάτε από το 24 στο 22%. Απαγορεύεται από ευρωπαϊκή οδηγία».
Σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τράπεζες. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, δάνεια που δεν δίνονται, ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά εργασίας. Έχουμε ζητήσει να αντιδράσουν, δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Πυροτεχνήματα όπως έκτακτη φορολόγηση τραπεζών δεν θα απαντήσει στα προβλήματα των πολιτών. Υπομονή για να ακούσετε τις προτάσεις.
Δεν μπορεί να γίνει τμηματική μείωση ΦΠΑ μόνο σε ορισμένα προϊόντα, διότι αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορείτε κ. Ανδρουλάκη να κατεβάσετε στην χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, αλλά δεν μπορείτε ορισμένα προϊόντα να τους κατεβάσετε τον ΦΠΑ.
Οι τιμές σωρευτικά στην Ισπανία αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία με μειωμένο ΦΠΑ απ’ ότι στην Ελλάδα. Τα άλευρα με μηδενικό ΦΠΑ στην Ισπανία αυξήθηκαν 30% ενώ στην Ελλάδα μόλις 17%. Τέτοια μέτρα ευνοούν μόνο τους μεσάζοντες.
Τον τελευταίο μήνα είχαμε μείωση 0,72% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για μία αρχή που δείχνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα σε βασικά αγαθά που έχουν ανάγκη τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου: Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί πλέον να μειώνεται αλλά μόνο να αυξάνεται. Θα καθορίζεται από έναν μηχανισμό που λαμβάνει υπόψιν την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού.
Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη, δεν είμαστε τελευταίοι.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ‘23 ότι ο μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ και στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ, έναν στόχο που όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα ξεπεράσουμε κιόλας.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.
Ο κατώτατος μισθός να μην συνιστά μέσο επιβίωσης αλλά αρχή μίας επαγγελματικής πορείας
Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και τομή στην εξέλιξή της με θεμέλιο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από το 2027 και μετά θα έχει μόνο ανοδική πορεία.
Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού: