Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παρέπεμψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη.

«Για να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσει για τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον Παύλο Πολάκη, για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

Τασούλας για Πολάκη: «Δε θα κάνετε κόλαση τη Βουλή - Αποκρουστική και αποκαρδιωτική η εικόνα που κατέλαβε το βήμα»

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αναφερόμενος στο χθεσινό σόου του Παύλου Πολάκη 

Ο Κώστας Τασούλας τόνισε ότι το χθεσινό επεισόδιο δημιούργησε μια «δυσάρεστη, αποκρουστική εικόνα» για το Kοινοβούλιο. «Δεν είμαστε εδώ για να σφυγμομετρούμε απόψεις αλλά για να εφαρμόζουμε τον κανονισμό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. 

Παράλληλα, κάλεσε τους 300 βουλευτές να διαφυλάξουν τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου «που είναι ο κανονισμός του, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας». 

Η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής έγινε στην έναρξη της συζήτησης για τον αναπτυξιακό νόμο που επαναλαμβάνεται σήμερα μετά τη χθεσινή διακοπή λόγω του επεισοδίου ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μιλούσε για τη Novartis στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι ακόμη κι αν αδικήθηκε από τον προεδρεύοντα που του αφαίρεσε τον λόγο, ο βουλευτής πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του προεδρείου και επικαλέστηκε την αρχή της πλειοψηφίας.

Ο Κώστας Τασούλας στην τοποθέτησή είπε: «Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι  οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε και να κάνουμε ότι θέλουμε. Υπάρχει Συνταγματική ελευθερία. Πουθενά το σύνταγμα για έκφραση γνώμης δεν απονέμει δικαίωμα του απεριόριστου. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη διεξαγωγή συζητήσεων. Η συζήτηση γίνεται βάσει κανονισμού που μας προφυλάσσει από το να είμαστε τμήμα φωνασκούντων ή σπίκερ κόρνερ.

Η τελική ευθύνη για την διεξαγωγή συζητήσεων ανήκει στο Προεδρείο το οποίο είναι διακομματικό. Υπάρχει άρθρο που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις προεδρείου.

Υπάρχει περίπτωση βουλευτές να νιώθουν αδικημένοι. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι το θέμα λύνεται με συνέχιση του διαλόγου και υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης, είτε με μομφή είτε είτε είτε. Αυτό που δεν προβλέπεται είναι θέματα που ανάγονται στον ΚτΒ να λύνονται με τρόπο αυτοδικίας και ακτιβιστικό.

Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη αλλά το προεδρείο έχει τελικό λόγο. Ο κ. Πολάκης αντί να συμμορφωθεί και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής αιτίασης κατά της απόφασης κάθισε στο βήμα εμποδίζοντας την συνέχιση διεξαγωγής συζητήσεως. Υπάρχουν 2 θέματα: αφαίρεση του λόγου και το 2ο η συμπεριφορά του που πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους 23 συναδέλφους τους που περίμεναν να μιλήσουν.

Η Βουλή από το 1875 έχει τελικό όριο. Το τελικό όριο είναι η πλειοψηφία. Το τελικό καταφύγιο είναι πλειοψηφία. Για θέματα συνταγματικότητας, μομφής, παραβίασης κανονισμού, πειθαρχικών μέτρων αποφασίζει η πλειοψηφία. Μπορούμε εδώ με πράξεις ακτιβισμού να ανατρέψουμε αποφάσεις πλειοψηφίας; Την πλειοψηφία την αλλάζει ο λαός κανείς άλλος. 

Δεν μπορούμε εμείς εδώ να αντικαταστήσουμε την πλειοψηφία με άλλες μεθοδεύσεις που αμαυρώνουν εικόνα του κοινοβουλίου και το διασύρουν. Το θέλατε να γίνει αν δεν θέλει ένας βουλευτής να κατέβει από το βήμα; Να τον σέρνουν για να διασυρθεί το κοινοβούλιο παγκοσμίως; Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτός που αλλάζει την πλειοψηφία δεν είναι ο εκπρόσωπος του λαού εδώ αλλά ο εκπροσωπούμενος όταν φτάσει η ώρα.

Παρακαλώ, όταν αισθάνεται κανείς ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει. Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα να το εκφράσει αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας. 

Χθες ήμουν εκτός Αθηνών και η διαχείριση της εικόνας ενός κοινοβουλίου που κρεμόταν από την διάθεση ενός συναδέλφου που πίστευε ότι αδικήθηκε και προχώρησε σε κατάληψη του βήματος ήταν η χειρότερη στιγμή.

Έχετε δικαίωμα να θεωρείτε άδικες τις πράξεις του προεδρείου και να τις επικρίνετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας να διεκδικείτε ότι νομίζετε.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη. Ο κ. Πολάκης θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και η σημερινή εικόνα να διορθώσει την χθεσινή αποκρουστική που απομακρύνει τους πολίτες από το κοινοβούλιο.

Υπάρχουν πολίτες που νομίζουν ότι είμαστε επιεικείς με τον κ. Πολάκη και άλλοι ότι τον αδικούμε. Δεν κάνουμε σφυγμομετρήσεις. Εφαρμόζουμε τους κανόνες και αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται υπάρχουν τρόποι να το εκφράσει ενώ η τελική καταφυγή είναι η πλειοψηφία.

Ήθελα να τοποθετηθώ όχι για να συμφωνήσουμε αλλά για να διαφυλάξουμε τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου».