Εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Με την ανακοίνωση νομοτεχνικών βελτιώσεων, από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η επεξεργασία του ν/σ.

Το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορεί να ορίσει την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων σε εικοσιτετράωρη βάση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για μεταμεσονύχτιες κατασχέσεις ακινήτων από funds. «Με τη διάταξη αυτή, ο φορέας μπορεί να δώσει δυνατότητα 24ωρης ψηφιακής υποβολής ανά πράξη», είπε ο Κώστας Κυρανάκης και πρόσθεσε: «Αν έχουμε καταχρηστικά ενδεχόμενα, αν έχουμε για παράδειγμα κακόβουλες πρακτικές με funds που θέλουν να κάνουν κατασχέσεις την τελευταία στιγμή κλπ, αυτό μπορεί να εξαιρεθεί. Το 24ωρο λειτουργεί πάντοτε υπέρ του πολίτη, διότι τράπεζες, funds, τέτοιου είδους σχήματα, έχουν συγκεκριμένο ωράριο εντός του οποίου λειτουργούν και εκείνοι θα έπρεπε πρωτίστως να διαμαρτύρονται, διότι ένας πολίτης, ο οποίος θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητό του σε τρίτον, ενώ για παράδειγμα ξέρει ότι χρωστάει και ότι πιθανώς κάποιος να διενεργήσει πράξη κατάσχεσης ή κάποια άλλη πράξη προσημείωσης στο ακίνητό του, την ώρα που διαπραγματεύεται μια συναλλαγή με έναν αγοραστή, αυτό λειτουργεί υπέρ του πολίτη και όχι υπέρ των funds.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε θετικοί να ξεκαθαρίσουμε στην υπάρχουσα διάταξη, ότι μπορεί το Κτηματολόγιο με απόφασή του να εισάγει εξαιρέσεις από την 24ωρη λειτουργία, ουσιαστικά εννοώντας τις πράξεις της κατάσχεσης και της προσομοίωσης».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις, στη βάση των παρατηρήσεων που υπεβλήθησαν και στο στάδιο της ακρόασης φορέων και στη διαβούλευση. Μεταξύ αυτών:

– τροποποίηση στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου που ορίζει ότι ανάθεση αιτήσεων διόρθωσης σε πιστοποιημένο μηχανικό γίνεται μέσω αλγοριθμικής κληρωτίδας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων, με βάση την αρχή της τυχαιότητας. Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, η τροποποίηση επέρχεται προκειμένου να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για μηχανικούς που θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις στη δική τους περιοχή. Με την τροποποίηση, προϋπόθεση ανάληψης διόρθωσης είναι η υπεύθυνη δήλωση του πιστοποιημένου μηχανικού, ότι για την υπόθεση που του ανατίθεται δεν συντρέχει στο πρόσωπό του περίπτωση σύγκρουσης, «αναγόμενη ιδίως σε ύπαρξη συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ΄ευθεία γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε έως και δεύτερου βαθμού ή επαγγελματικών συμφερόντων».

– απάλειψη από το νομοσχέδιο, της πρώτης παραγράφου του άρθρου 16 που όριζε ότι «ο κύριος γηπέδου ή οικοπέδου με υφιστάμενα ένα ή περισσότερα κτίσματα, επί των οποίων δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, δύναται, αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, της εγγραφής στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και της αποτύπωσης στα κτηματολογικά διαγράμματα, να προβαίνει μονομερώς χωρίς τη συναίνεση των λοιπών εξ αδιαιρέτου ιδιοκτητών, στη διόρθωση, σύμφωνα με την ως άνω ταύτιση, των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου αναφορικά με: α) την πραγματική επιφάνεια, β) το περίγραμμα και γ) τη χρήση των κτισμάτων».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Λοβέρδος, σχολίασε ότι είναι ιδιαίτερη θετική και καίρια η διευκρίνιση του υφυπουργού, σε σχέση με ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης από μέρους των servicers και των funds, της 24ωρης λειτουργίας της «Κτηματολόγιο», για την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει κύριο μέλημα την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, «ενός προβλήματος που διαρκεί όσο και η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου 30 χρόνια» και τελικά μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί στο 100%. Αυτό θα συμβεί, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, επειδή η κυβέρνηση είχε τη βούληση και έτσι τώρα το Κτηματολόγιο προχωρά με την αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα ωφελήσει την κοινωνία και την οικονομία, διότι η εθνική οικονομία χρειάζεται γρήγορες συναλλαγές και στον τομέα των ακινήτων.