Για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και για την υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραχώρησε συνέντευξη στο ΕΡΤNews και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε αρχικά στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία τις οποίες χαρακτήρισε ανησυχητικές και εξέφρασε την ανάγκη να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να πάει μπροστά.
«Εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη. Μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία, η Γαλλία, μπαίνει σε ένα κύκλο πάλι αστάθειας. Και λέω πάλι γιατί το είχε ξαναπεράσει πριν λίγο καιρό με ένα τεράστιο έλλειμμα δημοσιονομικό που φτάνει περίπου στο 7%. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ευρώπη, που έχει δύο μεγάλες χώρες, τη Γερμανία και τη Γαλλία και οι δύο αυτή τη στιγμή είναι σε μια μετάβαση με... Υπάρχει ένα περιβάλλον αστάθειας και μια άγνωστη εξέλιξη. Τι θα γίνει αν δηλαδή καταρχήν στη Γερμανία τον Φλεβάρη θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση βιώσιμη και αν στη Γαλλία θα μπορέσει να φτάσει ο Μακρόν μέχρι το 2027 με τη χώρα σταθερή. Μας αφορά όλους πάρα πολύ και νομίζω ότι δεν έχει παρά η Ευρώπη μέσα στο 25 να σκεφτεί σοβαρά λύσεις ριζοσπαστικές για τα δημοσιονομικά και τα οικονομικά, που κάποια στιγμή δεν τόλμησε να πάρει. Η ανάγκη θα τους οδηγήσει να πάνε μπροστά. Αυτή είναι η γνώμη μου», ανέφερε ο υπουργος.
Χρυσοχοΐδης για τον αστυνομικό της Βουλής: Είμαι σοκαρισμένος
Για την υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε συγκλονισμένος από τα όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.
«Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι εγώ που έχω δει λόγω της εμπειρίας μου στον χώρο αυτόν, έχω δει πολλά πολύ άσχημα πράγματα που έχω δει. Πτώματα στον δρόμο που έχω ακουμπήσει νεκρούς κομματιασμένα. Ειλικρινά σας λέω, είμαι και εγώ σοκαρισμένος. Δεν το χωράει ο νους αυτό που ακούμε τουλάχιστον και ας μην πούμε παραπάνω οτιδήποτε. Γιατί υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία και επίσης υπάρχουν παιδιά τα οποία είναι χτυπημένα από την ίδια τη ζωή, από τους γονείς τους και οφείλουμε να σεβαστούμε και οφείλουμε να σεβαστούμε. Ωστόσο, ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: πώς έχουμε φτάσει εδώ», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Στην Αστυνομία υπηρετούν 55.000 άνθρωποι. Να μην ισοπεδώνουμε όλη την αστυνομία, να μην παίρνουμε στο λαιμό μας όλη την αστυνομία. Δεν είναι όλη η αστυνομία έτσι. Όπως σε κάθε κοινωνική ομάδα, υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Ακόμα και πολλές φορές τόσο ακραία. Να σας πω εγώ προσωπικά ως υπουργός καθημερινά είμαι μάρτυρας υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. Περίπου 100 κάθε μέρα. Κρατήστε το αυτό. 100 υποθέσεις, 60 συλλήψεις τις οποίες κοιτάζω μία μία μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας και τις υπηρεσίες για να δούμε ποια ενδεχομένως μπορεί να επαναληφθεί και να μας οδηγήσει σε μοιραία γεγονότα», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Αναφερόμενος στον αστυνομικό, ο υπουργός είπε: «Σε ό, τι αφορά τη συμπεριφορά του αστυνομικού στην υπηρεσία του και μάλιστα στη Βουλή, όπως είπατε, να σας πω κατ’ αρχάς πάλι ότι στη Βουλή τα τελευταία 10 χρόνια έχουν υπηρετήσει 2.500 αστυνομικοί. Δεν εμφανίστηκε κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Είναι, ίσως, το μοναδικό. Εδώ λοιπόν, από την ώρα που ξέσπασε αυτό το πρόβλημα, από την ώρα δηλαδή που υπήρξε μια καταγγελία, αφαιρέθηκε το όπλο από τον συγκεκριμένο αστυνομικό, παραπέμφθηκε για εξετάσεις. Έγιναν πάρα πολλές εξετάσεις με αναρρωτικές άδειες, του αφαιρέθηκε το όπλο, ήταν ήδη στη Βουλή. Ασφαλώς, θα κατατεθούν όλα αυτά στον ανακριτή που κάνει μια εξαιρετική δουλειά κατά τη γνώμη μου και να μη βιαζόμαστε γιατί νομίζω ότι η ανάκριση αυτή είναι πολύ κρίσιμη και ταυτόχρονα, έτσι όπως το βλέπω από μακριά, γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά στην ανάκριση».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε και για τις εξελίξεις στη Γαλλία, αναφέροντας σχετικά: «Η ανάγκη θα τους οδηγήσει να πάνε μπροστά. Αυτή είναι η γνώμη μου. Μακάρι».
Όσον αφορά τη διαφθορά και αν υπάρχει στο Αστυνομικό Σώμα και σε τι βαθμό ο υπουργός επισήμανε: « Σημαίνει ότι υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες ασχολούνται, διεισδύουν στη διαφθορά, συλλαμβάνουν τους διεφθαρμένους και τους πάνε φυλακή. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει παντού και θέλω να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή η υπηρεσία και όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο και μπορούν οι πολίτες να τις εμπιστεύονται... 20.000 γυναίκες έκαναν φέτος καταγγελίες...
«Αυτή η υπηρεσία φέτος σπάει ρεκόρ και δεν θα σταματήσουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος, επαναλαμβάνω, που κάθε μέρα, όλο και περισσότερο αυτή η υπηρεσία κάνει καλά τη δουλειά της και με τη δική μου ευθύνη, γιατί εγώ είμαι ο προϊστάμενος αυτής της υπηρεσίας».
Ο υπουργός στη συνέχεια ανέφερε: Στις 20.000 περιστατικά, στις 12.000 συλλήψεις. Και προκαλώ, παρακαλώ και παρακαλώ, τους συντάκτες τους αρμόδιους της ΕΡΤ να το ερευνήσουν. Όλες οι υποθέσεις αυτές τελειώνουν εντός 24ώρου....
Αν τυχόν δεν προφυλακιστεί (σσ. ο αστυνομικός) η γυναίκα μπορεί να έχει ένα cash out, να παραμείνει για κάποιες ημέρες ή για όσο χρονικό διάστημα θέλει. Τα παιδιά της είναι υπό προστασία. Και προσέξτε Όλο αυτό το ζήτημα, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι αστυνομικό θέμα. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Αυτό αλλάζει, αλλά στο ποινικό μέρος η υπόθεση κλείνει, επαναλαμβάνω, εντός 24ώρου. Γι αυτό κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες παίρνουν το θάρρος, εμπιστεύονται την αστυνομία και καλούν το 100 ή έχουν πάρει το Panic button. Αρκετές χιλιάδες γυναίκες έχουν βάλει στο κινητό τους το Panic button και την ώρα που έχουν ανάγκη το πατάνε για να έρθει».
Ακόμα, ο υπουργός απάντησε και στην ερώτηση αν είναι πια εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί έτσι ώστε να υποδέχονται σωστά τέτοια περιστατικά; «Αυτή η κατηγορία των αστυνομικών που είναι 8 αστυνομικοί σε κάθε αστυνομικό τμήμα σ όλη τη χώρα. 55 γραφεία σε όλη την Ελλάδα ενδοοικογενειακής βίας είναι αξιοθαύμαστοι. Χειρίζονται υποθέσεις. Όχι μόνο δεν αρκούνται μόνο σε αυτά που καταθέτει μια γυναίκα, αλλά ψάχνουν και από πίσω να δουν μήπως συμβαίνει κάτι με αυτήν, με τα παιδιά της, στους γονείς της κλπ».