Για τις προσπάθειες πάταξης της εγκληματικότητας στην Κρήτη, μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται από το πρωί στο νησί.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου με αξιωματούχους της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. από τους τέσσερις νομούς του νησιού, συζητώντας μαζί τους όλα τα θέματα που αφορούν την Κρήτη και έχουν να κάνουν με εγκληματικότητα, ναρκωτικά, όπλα, κ.λπ.

«Έχουμε σημαντικό έργο να επιτελέσουμε», τόνισε, «αφού πρέπει να δώσουμε οριστικές λύσεις, το χτύπημα πρέπει να είναι συντριπτικό». 

O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα γίνει πρόσληψη 30 αστυνομικών στο Tμήμα Aστυνομικών Eπιχειρήσεων Μυλοποτάμου, ενώ για τις ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα του νομού Ηρακλείου επισήμανε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατόν για την πρόσληψη προσωπικού αλλά και την αντικατάσταση του εξοπλισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην εγκληματικότητα της υπαίθρου, δηλαδή στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, της κάθε είδους αυθαιρεσίας, στις αγροζημίες και την αδεσποτία. Ειδικότερα για τα θέματα αυθαιρεσιών, αδεσποτίας και αγροζημιών ο υπουργός ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων και των ΜΚΟ. Στην Κρήτη υπηρετούν σήμερα 2.002 αστυνομικοί, όμως η ενίσχυσή της με προσωπικό θεωρείται άκρως απαραίτητη, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη.

Στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τους επιτελείς της Αστυνομίας στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των πεπραγμένων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης στο νησί, αλλά και των τεσσάρων σχετικά νέων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καθημερινά φτάνουν στα τέσσερα γραφεία της Κρήτης, 4 περιστατικά και πραγματοποιούνται 2,5 συλλήψεις, καθώς δεν φτάνουν όλες υποθέσεις στο αυτόφωρο. Συνολικά έχει καταγραφεί αύξηση των περιστατικών που αγγίζει το 62%, και αυτό σχετίζεται, σύμφωνα με την υπεύθυνη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο Αγγελική Μπερνιδάκη, με την ύπαρξη των γραφείων αυτών στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Σύμφωνα με τη neakriti.gr, τα περιστατικά στο Ηράκλειο ήταν 464 το 2023 και έγιναν 748 το 2024. Αντίστοιχα στα Χανιά από 295 έγιναν 398, στο Ρέθυμνο από 84 έγιναν 209 και στο Λασίθι από 59 έγιναν 106. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 27 γυναίκες σε ξενώνες, 40 γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο ιατροδικαστή, ενώ σε 70 περιπτώσεις φυλάσσονται οικίες θυμάτων. Από τον περασμένο Ιούνιο το panic button έχει κριθεί ότι πρέπει να εγκατασταθεί σε στα κινητά τηλέφωνα 826 γυναικών και 236 ανδρών στην Κρήτη, ωστόσο το έχουν εγκαταστήσει 263 γυναίκες και 30 άντρες, ενώ το ενεργοποίησαν μόλις 25 γυναίκες και κανένας από τους 30 άντρες.