Τετάρτη
03 Ιουλίου 2024

ΥΠΕΞ: Η Αλβανία έχει υποχρέωση να αφήσει τον Μπελέρη να ορκιστεί ευρωβουλευτής

Την απόφαση του Εφετείου Τιράνων να παραμείνει ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής, Φρέντι Μπελέρης, μέχρι τον Οκτώβριο στη φυλακή, καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. 

«Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αθήνα. 

«Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο» τονίζεται δε καθώς μετά τη δικαστική απόφαση ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής δεν θα μπορεί να μεταβεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο, προκειμένου να ορκιστεί. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Αυγενάκης θα πληρώσει τα επίχειρα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του - Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για διαγραφή

Εξηγήσεις για το βίντεο το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα με την συμπεριφορά του απέναντι σε εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έδωσε το πρωί της Τετάρτης (3/7) ο βουλευτ...

ΠΑΣΟΚ: Η Νάντια Γιαννακοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την προεδρία

Και η Νάντια Γιαννακοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει στην ανακοίνω...

Λιβάνιος: Θα δώσουμε εργαλεία στον ΑΣΕΠ για πιο γρήγορες προσλήψεις - Τι αλλάζει

Τις ασυνέχειες και τα προβλήματα στις διαδικασίες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που εντοπίστηκαν και δημιουργούν καθυστερήσεις στις προσλήψεις, θα αντιμετωπιστούν άμεσα, τόνισε ο υπουργός Ε...

Φόρτωση άρθρων...