Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Στη Βουλή μεταφέρεται η «μάχη» για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ

Πολιτική

Στο «πεδίο» της Βουλής έρχεται η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από σήμερα Δευτέρα, που θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Αν και σε πρώτο «πλάνο» είναι ο προγραμματισμός της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το πραγματικό ενδιαφέρον, ωστόσο, στρέφεται στο πότε και με τι αντικείμενο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει – λόγω κλειστής Βουλής- το αίτημα που αναμένεται να καταθέσουν, σίγουρα και αρχικά, ει δυνατόν και σήμερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλα τα ερωτήματα που ανακύπτουν και πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τις "αντισυνταγματικές επισυνδέσεις", όπως αναφέρουν. Στο στόχαστρο θα μπει και το κακόβουλο λογισμικό Predator, καθώς και οι "υπερεργολάβοι που φέρονται να αξιοποιούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών", όπως σημειώνουν.

Η κυβερνητική στάση

Όπως ήδη έχει δεσμευτεί δημοσίως, η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να στηρίξει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με το ενδεχόμενο να καταθέσει δική της πρόταση για παράταση του χρόνου διερεύνησης από το 2012 έως σήμερα να παραμένει ανοιχτό.

H στρατηγική ωστόσο που χάραξε η κυβερνητική παράταξη από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων, δεν φαίνεται να αλλάζει και ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για την παρακολούθηση του Nίκου Aνδρουλάκη, την οποία ασφαλώς και δεν εγκρίνει και μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα προχώρησε στην άμεση απόδοση ευθυνών με τις "καθαιρέσεις" τόσο του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα όσο και του στενού συνεργάτη και γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Δεύτερον, ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμιά σχέση με τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης, όπως το predator.

Kαι τρίτο, θα υπερασπιστεί τον εθνικό ρόλο και την κρίσιμη αποστολή που επιτελεί η EYΠ σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνών εξελίξεων, που μεταξύ άλλων εγκυμονούν και απειλές για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.

Επ' αυτού μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, να πλαισιώσουν τον διάλογο για την αναμόρφωση του καθεστώτος λειτουργίας της υπηρεσίας.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη

Έχοντας "πρωταγωνιστικό ρόλο" ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε σειρά συσκέψεων με τους συνεργάτες του, προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του. Σε ότι αφορά στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ωστόσο , το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δίνει μικρότερη βαρύτητα δεδομένου ότι στη συνεδρίαση της Βουλής δεν θα μπορεί να παραστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής. Εξ αυτού του γεγονότος στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για "θέατρο σκιών και επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη-Τσίπρα" και υποστηρίζουν ότι "το ζητούμενο είναι να βρεθεί η αλήθεια. Και αυτή θα βρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας".

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, εξήγησε γιατί το κόμμα του επιμένει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας "γιατί είναι το μοναδικό όργανο που εποπτεύει την ΕΥΠ κοινοβουλευτικά, την ελέγχει και εγγυάται τη δημοκρατική της λειτουργία. Εμείς θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να έρθει η πρώην και η νυν διοίκηση της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να πει αυτήν τη φορά και η κυβέρνηση και η ΕΥΠ όλη την αλήθεια στους βουλευτές μας και κατ' επέκταση σε όλους τους πολίτες", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ Μάντζος επανέλαβε παράλληλα τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται επί του θέματος και πρέπει να απαντηθούν θεσμικά: "Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει με την ομολογημένη παρακολούθηση της ΕΥΠ και ποιος και γιατί θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη "κατάσκοπο" εις βάρος της χώρας. Και, δεύτερον, τι ακριβώς έχει συμβεί με το Predator; Προκύπτει ότι κάποιος αποπειράθηκε -άραγε ποιος- να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο που έχει ξεκινήσει και έχει παραταθεί η παρακολούθηση από την ΕΥΠ".

Ερώτημα ωστόσο παραμένει η χρονική περίοδος που θα ερευνήσει η εξεταστική επιτροπή, η οποία αναμένεται να συσταθεί, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκταθεί ο έλεγχος σε βάθος δεκαετίας, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να υπογραμμίζει ότι "όπως εμείς είμαστε συγκεκριμένοι, θέλουμε κάθε κοινοβουλευτική ομάδα με δικό της αίτημα να κάνει το ίδιο. Αν έχουν αντίστοιχα χειροπιαστά αποδεικτικά μέσα, ας τα καταθέσουν, η Βουλή είναι ανοικτή".

"Αν για παράδειγμα έρθει η ΚΟ της ΝΔ και μας πει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν αντίστοιχες πρακτικές ή ότι πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική εποπτεία του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, και υπάρχουν γι' αυτό χειροπιαστές αποδείξεις, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, πάντοτε υπέρ της Δημοκρατίας και της διαφάνειας", πρόσθεσε ο κ. Μάντζος. Η Χαριλάου Τρικούπη σε κάθε περίπτωση εστιάζει στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία όπως τονίζουν είναι πάρα πολύ σοβαρή, άπτεται της Δημοκρατίας και αφορά σε όλους τους πολίτες.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πει "όχι" στην "ιστορική αναδρομή" που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, εκτιμώντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να διερευνηθούν και αφορούν τις επισυνδέσεις, κατά πόσο μπορεί να μπει νομικός μανδύας σε παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες, ποιος είναι ο λόγος που έγιναν, αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator, καθώς και ποιοι είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί που φέρεται να παρακολουθούνταν την περίοδο 2020-2022.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα οριστικοποιηθεί σήμερα το πρωί, οπότε συνεδριάζει (10.00 π.μ) το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρο του κόμματος. Τα στελέχη που μετέχουν στο όργανο (Σβίγκου, Βασιλειάδης, Ηλιόπουλος, Γεροβασίλη, Αχτσιόγλου, Ξενογιαννακοπούλου και Δούρου) μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τη "γραμμή" που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ήδη πάντως, η Κουμουνδούρου έχει στείλει τα "μηνύματα" της τονίζοντας ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο γεγονός "και αυτό πρέπει να ερευνηθεί" τονίζουν στελέχη του κόμματος ενώ προσθέτουν ότι μόνο "αν στην πορεία της Εξεταστικής προκύψει κάτι για άλλη περίοδο, τότε βεβαίως αυτό να συζητηθεί και να ερευνηθεί. Αλλά εδώ έχουμε ένα σκάνδαλο που παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και εμείς θα συζητάμε για το 2012;» αναρωτιόταν με νόημα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η ΚΟ της ΝΔ στηρίζει 5,5 χρόνια την κυβερνητική πολιτική μαχητικά και ενεργητικά

Από τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον «ΑΝΤ1». «Ευχάριστο δεν ήταν, ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά, νομ...

Μητσοτάκης: Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Το πλαίσιο κρατικής αρωγής για τη στήριξη ιδιοκτητών και ενοικιαστών που διέμεναν στην πολυκατοικία στην οδό Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρη...

Φόρτωση άρθρων...