Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Ένα μεγαθήριο στην κλήρωση της Εθνικής για τα προκριματικά του Μουντιάλ

Η Εθνική Ελλάδας ανέβηκε στο FIFA Ranking και πλέον όντας στην 20ή θέση, θα βρει μπροστά της μόνο μία από τις «μεγάλες» ευρωπαϊκές ομάδες, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Αθλητισμός

Όσοι είχαν την ψυχραιμία –και την υπομονή- περιμένοντας όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να δουν ξανά την εθνική Ελλάδας σε μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, θεωρούσαν λογικό το προφανές: Ότι μια πρόκριση σε τελική φάση Euro θα μας έβαζε ξανά στον χάρτη. Έχουν φτάσει να παίζουν 24 χώρες σε αυτό, η μισή Ευρώπη, άρα τι πιο λογικό να περιμένει κάποιος από τη συγκεκριμένη διαδικασία και την δική μας επαναφορά. Έλα όμως που στο μεταξύ η FIFA ετοιμάζει το 2026 Μουντιάλ με 48 ομάδες για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Και έλα που με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς η εθνική μας κάνει πράγματα και θαύματα στο Nations League τρέχοντας ένα απίθανο 4Χ4 που μας έχει ανεβάσει στο Νο20 του FIFA ranking. Ξαφνικά λοιπόν ανοίγει όχι μια πόρτα, αλλά δύο για την επιστροφή μας σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά από το 2014. Η πρώτη απευθείας από την διαδικασία των προκριματικών. Η δεύτερη από το Nations League.

Στα προκριματικά της ευρωπαϊκής ζώνης θα γίνουν 12 όμιλοι των 4-5 ομάδων. Εμείς με βάση την τρέχουσα θέση μας πάμε πλέον για το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και αυτό δεν είναι κακό: Στο Μουντιάλ θα προκριθούν συνολικά 16 ομάδες από την Ευρώπη. Οι 12 πρώτες των προκριματικών και 4 από τη «μίξη» των 12 δεύτερων με τις 4 καλύτερες ομάδες του Nations League που δεν κατάφεραν να βρεθούν ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη θέση. Η… δεύτερη ευκαιρία που λέγαμε. Εκεί θα προκύψει μια κατάσταση playoffs –σαν αυτή με Καζακστάν και Γεωργία για το εισιτήριο του Euro που χάσαμε στα πέναλτι τον Μάρτη-.

Όπως και να έχει; Μπορούμε να είμαστε στο κόλπο. Αρκεί να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δεν γλιτώνουμε ένα μεγαθήριο στο γκρουπ μας. Αυτή τη στιγμή οι 12 χώρες που κερδίζουν μια θέση στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση είναι η Γαλλία, η Αγγλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία και το «καρέ» Δανία, Κροατία, Αυστρία, Ελβετία που σαφώς και θα ήταν πιο «φιλικό» σε ένα αντάμωμα.

Στο δεύτερο γκρουπ, που όπως φαίνεται θα είμαστε εμείς, συγκατοικούμε άρα και αποφεύγουμε Σερβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία, Σουηδία, Ουαλία, Σλοβακία, Ρουμανία, Τσεχία και Νορβηγία

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...