Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

European Super League: Τα πρώτα «όχι» ήρθαν από Γιουνάιτεντ, Ατλέτικο και Μπάγερν

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να δημιούργησε νέα δεδομένα στο χώρο του ποδοσφαίρου, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις μάλλον δεν είναι θετικές για τους εμπνευστές της ESL

Αθλητισμός

Την ώρα που οι πρόεδροι της Ρεάλ Μαδρίτης (Φλορεντίνο Πέρεθ) και της Μπαρτσελόνα (Ζοάν Λαπόρτα) «πανηγύριζουν» για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε πως οι κανονισμοί των FIFA και UEFA είναι αντίθετοι με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί μονοπωλίων, οι αντιδράσεις των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν στο ίδιο κλίμα.

Η πρώτη που πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της ESL ήταν ο τρίτος πόλος του ισπανικού πρωταθλήματος (που μετείχε στο αρχικό σχέδιο), η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία με ανακοίνωση της ξεκαθάρισε ότι εκτός της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα κανείς άλλος δεν θέλει τη νέα διοργάνωση!

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Ατλέτικο Μαδρίτης, αφού ανέλυσε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλει να αναφέρει τα εξής

1. Το ψήφισμα σχετικά με το πλαίσιο προηγούμενης έγκρισης για άλλες διοργανώσεις αναφέρεται σε παλιό καταστατικό της UEFA που είχε ήδη τροποποιηθεί τον Ιούνιο του 2022.

2. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ομίλων (ECA) και η UEFA έχουν δημιουργήσει μια εταιρική σχέση που καθιστά άνευ σημασίας την άποψη ότι η UEFA είναι μονοπώλιο, καθώς οι σύλλογοι, δυνάμει των συμφωνιών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο αυτής της κοινής εταιρικής σχέσης («κοινοπραξία»), αποφασίζουν 50% στους οποίους πωλούνται τα χορηγικά και τηλεοπτικά δικαιώματα και η διανομή των εν λόγω εσόδων, καθώς και οι μορφές του διαγωνισμού.

3. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια δεν θέλει την European Super League. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία (εκτός από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) κλπ. Δεν θέλουν τη Super League. Είμαστε υπέρ της προστασίας της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της προστασίας των εγχώριων πρωταθλημάτων και μέσω αυτών, της πρόκρισης για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στον αγωνιστικό χώρο κάθε σεζόν».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Δεν αλλάζει η θέση μας»

 

«Η θέση μας ΔΕΝ έχει αλλάξει. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και στη θετική συνεργασία με την UEFA, την Premier League και τους συναδέλφους μέσω του ECA για τη συνεχή ανάπτυξη του ευρωπαϊκού παιχνιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά η θέση των «κόκκινων διαβόλων».

Σταθερά αρνητική η Μπάγερν Μονάχου

Εκεί βέβαια που δεν υπήρχε καμία έκπληξη ήταν η θέση της Μπάγερν Μονάχου με τους Βαυαρούς από την πρώτη στιγμή να είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην ECL...

 

«Είναι πολύ ξεκάθαρο: Η πόρτα για τη Super League στη Μπάγερν παραμένει κλειστή. Μία τέτοιου τύπου διοργάνωση θα αποτελούσε μια επίθεση στη σημασία των εγχώριων πρωταθλημάτων και στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της πρωταθλήτριας Γερμανίας Γιαν Κρίστιαν Ντρέσεν.

Αρνητική και η Ένωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων

Θέση στο όλο ζήτημα πήρε και η European Club Association (Ένωση  Ευρωπαϊκών Συλλόγων), το μόνο ανεξάρτηρο όργανο που εκπροσωπεί άμεσα τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με επίσημη ανακοίνωση της η ECA, τονίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει ή εγκρίνει οποιοδήποτε έργο της European  Super League.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί σχεδόν 500 επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, σημειώνει για την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

Για να είμαστε απολύτως σαφείς, η κρίση με κανέναν τρόπο δεν υποστηρίζει ή εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή σχεδίου Super League.

Από τότε που κινήθηκε η δικαστική υπόθεση πριν από δύο χρόνια, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σημαντικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση σε όλο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα στην Ευρώπη και παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων της UEFA για την προέγκριση αγώνων και ειδικότερα, μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας και της Κοινοπραξίας του ECA με την UEFA και τη FIFA (που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους). Μέσω της ECA, οι σύλλογοι βρίσκονται σήμερα ήδη στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων σε σχέση με τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν. Εν ολίγοις, ο κόσμος του ποδοσφαίρου πέρασε από τη Super League πριν από χρόνια και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Το πιο σημαντικό, το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο και όχι ένα νομικό συμβόλαιο, όλοι οι αναγνωρισμένοι φορείς του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου που εκτείνονται σε συνομοσπονδίες, ομοσπονδίες, συλλόγους, πρωταθλήματα, παίκτες και οπαδοί στέκονται πιο ενωμένοι από ποτέ ενάντια στις προσπάθειες μερικών ατόμων που επιδιώκουν προσωπικές ατζέντες να υπονομεύσουν τα ίδια τα θεμέλια και οι βασικές αρχές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...