Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Μουντιάλ 2022: «Ανοιχτοχέρηδες» οι φίλαθλοι στο Κατάρ – Πόσα χρήματα ξόδεψαν

Όσοι επισκέφτηκαν τη χώρα, ξόδεψαν 39% περισσότερα χρήματα από ό,τι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018

Αθλητισμός

Το Κατάρ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, δαπανώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και οι φίλαθλοι ξόδεψαν επίσης πολλά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, όσοι επισκέφτηκαν τη χώρα για το Μουντιάλ, ξόδεψαν 39% περισσότερα στα γήπεδα από ό,τι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa, του επίσημου πάροχου πληρωμών της διοργάνωσης, τα δεδομένα περιλαμβάνουν δαπάνες μέσω καρτών με την επωνυμία της εταιρείας — τις μόνες που γίνοντας δεκτές στους χώρους διεξαγωγής.

Οι επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα. Στον τελικό μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας στις 18 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες δαπάνες από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ στο Κατάρ ήλπιζαν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσει «ώθηση» 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός και η ψυχαγωγία. Ωστόσο, το Reuters ανέφερε ότι στα μισά της διοργάνωσης, ο συνολικός αριθμός των διεθνών επισκεπτών δεν ήταν πιθανό να ανταποκριθεί στις προβλέψεις του 1,2 εκατομμυρίου.

Το Μουντιάλ έχει ήδη αποδειχθεί οικονομική επιτυχία για τη FIFA, η οποία ανακοίνωσε ότι κέρδισε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υψηλή τηλεθέαση

Υπολογίζεται πως πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα λεπτό τους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ η FIFA θεωρεί πολύ πιθανό τον επικό τελικό της Αργεντινής με τη Γαλλία να τον είδαν κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο. 

Εργα εκατοντάδων δισ.

Επιπλέον, χωρίς να έχει διαψευστεί από το Κατάρ υπολογίζεται πως για τα έργα υποδομής για το Μουντιάλ δαπανήθηκαν 220-300 δισ. δολάρια και ξεπερνούν το περυσινό ΑΕΠ της Ελλάδας. Βεβαίως θα χρειαστούν πολλές γενιές για να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια στον προϋπολογισμό. Το ποσό που εμφανίζεται ως δαπάνη για το Μουντιάλ δεν αφορά αποκλειστικά τη διοργάνωση αλλά εντάσσεται στο μεγαλεπήβολο σχέδιο Vision 2030 που ουσιαστικά έχει στόχο τη μετάλλαξη του Κατάρ από ένα εμιράτο που εξαρτάται η οικονομία του από την πώληση ορυκτών καυσίμων σε έναν τουριστικό και επενδυτικό προορισμό που θα είναι ταυτόχρονα αθλητικός και διπλωματικός πυλώνας της Μέσης Ανατολής.

Στα έργα υποδομής που επισπεύστηκαν λόγω του Μουντιάλ περιλαμβάνονται αυτοκινητόδρομοι χιλίων χιλιομέτρων, νέο αεροδρόμιο, μία νέα πόλη με 22 ξενοδοχεία που πλαισιώνει το στάδιο Lusail, το συγκρότημα καταλυμάτων που είναι γνωστό ως The Pearl και κόστισε 15 δισ., το μετρό που κατασκευάστηκε από Γερμανούς και στοίχισε 36 δισ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...