Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες, μπάσκετ γυναικών: Οι ΗΠΑ κατέκτησαν το χρυσό - Κέρδισαν με 67-66 την Γαλλία

Η Γαλλία απείλησε να γκρεμίσει το... κατεστημένο των Αμερικανίδων στο γυναικείο μπάσκετ, αλλά η Έιζα Γουίλσον έσωσε τις ΗΠΑ από... ιστορικό βατερλό και οδήγησε την Team USA στο χρυσό μετάλλιο (67-66) και την κορυφή στον πίνακα μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αθλητισμός

Αν οι Αμερικανοί διαπίστωσαν στο Παρίσι ότι η κυριαρχία τους στο παγκόσμιο μπάσκετ (σε επίπεδο ανδρών)... τρίζει επικίνδυνα, θα πρέπει μάλλον να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι και στις γυναίκες συμβαίνει κάτι αντίστοιχο! Παρόντος του "βασιλιά" Λεμπρόν Τζέιμς στις εξέδρες, τα κορίτσια της Σέριλ Ριβ σφράγισαν για άλλη μια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων τη "δυναστεία" της Team USA, επικρατώντας με 67-66 της Γαλλίας στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά, αλλά η αλήθεια είναι ότι είδαν τα μέτωπά τους να λούζονται με κρύο ιδρώτα μέχρι να το καταφέρουν!  

Κι αν στους άνδρες οφείλουν το χρυσό στο... δαιμονισμένο Στεφ Κάρι, στις γυναίκες χρωστούν μια... λαμπάδα στο μπόι της Έιζα Γουίλσον. Ο... θηλυκός Λεμπρόν, το φαινόμενο του Λας Βέγκας, κράτησε όρθια την Team USA και την οδήγησε στη νίκη-θρίλερ! 

Το αδιανόητο ολυμπιακό σερί των ΗΠΑ στο γυναικείο μπάσκετ συνεχίζεται! 

Παρά το γεγονός ότι η Γουίλσον, η Μπριάνα Στιούαρτ, η Αλίσα Τόμας, η Ναφίσα Κολίερ, η Τσέλσι Γκρέι, η Τζάκι Γιανγκ, η Σαμπρίνα Ιονέσκου, η Κέλσι Πλαμ και όλα τα μεγάλα αστέρια του WNBA αγχώθηκαν αρκετά μέχρι να λυγίσουν την αντίσταση των θηλυκών "πετεινών" του Ζαν Τουπάν, στο τέλος πανηγύρισαν το όγδοο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χαρίζοντας ταυτόχρονα στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων της διοργάνωσης που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες με την τελετή λήξης στο "Σταντ ντε Φρανς". 

Με τη νίκη τους οι Αμερικανίδες διεύρυναν ένα από τα πιο μυθικά και κυριαρχικά σερί στα ομαδικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς έφτασαν τα 8 διαδοχικά χρυσά από το 1996, χωρίς να έχουν γευτεί έστω μια φορά την ήττα σ' αυτά τα 28 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την Ατλάντα ως το Παρίσι. 

Ταυτόχρονα με την κυριαρχία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες - και σε αντίθεση με την ανδρική ομάδα της Team USA - οι Ηνωμένες Πολιτείες "τρέχουν" αήττητο σερί 14 ετών και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθώς και εκεί μετρούν τέσσερα διαδοχικά τρόπαια μετά το 2010, χωρίς καμία ήττα. 

Το τρίποντο της Φοτού που θα... ζήλευε και ο Κάρι! 

MVP του τελικού στο "Μπερσί", πάντως, φάνηκε να αναδεικνύεται το... άγχος! Ίσως οι παίκτριες των δύο ομάδων να αγχώθηκαν από τις "υψηλές παρουσίες" στις εξέδρες. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να έχεις καρφωμένα τα μάτια του Λεμπρόν πάνω σου και μάλιστα με τον Τζέιμς να εμφανίζεται στις κερκίδες με το χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος! 

Ούτε για τις Γαλλίδες ήταν εύκολο να κυνηγούν το θεωρητικά... ακατόρθωτο με τον Τόνι Πάρκερ και σύσσωμη την ανδρική ομάδα να βρίσκεται δίπλα στο παρκέ για να τις υποστηρίξει. 

 

Ενδεικτικά της νευρικότητας που κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης ήταν τα ποσοστά ευστοχίας των δύο αντιπάλων. 11/40 σουτ εντός πεδιάς μετρούσαν οι Γαλλίδες (ποσοστό 28%), 8/28 οι Αμερικανίδες (επίσης ποσοστό 28%). Πώς να μην τελειώσει το πρώτο εικοσάλεπτο με... σκορ παιδικού πρωταθλήματος; Και... τιμητικό ήταν το 25-25! 

Το οξύμωρο, μάλιστα, ήταν ότι εν μέσω ενός πρωτοφανούς ρεσιτάλ αστοχίας των δύο φιναλίστ, το "Μπερσί" σηκώθηκε για να πανηγυρίσει ένα τρίποντο πουθα ζήλευε και ο Στεφ Κάρι. Δράστης η απίθανη Μαρίν Φοτού, η οποία το... μπουμπούνισε το logo κάνοντας τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα να μην πιστεύει στα μάτια του! 

Η ραψωδία της Έιζα Γουίλσον που έφερε το χρυσό στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το συγκεκριμένο απίθανο τρίποντο, έδειξε να εκτοξεύει στα ουράνια την αυτοπεποίθηση των γηπεδούχων, που έφτασαν στο σημείο να προηγηθούν με +10 (35-25) και τις Αμερικανίδες να μένουν χωρίς καλάθι για τέσσερα ολόκληρα λεπτά στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ήταν η ώρα να μιλήσει η τεράστια Έιζα Γουίλσον! Η παίκτρια που έχει για... ψωμοτύρι το γκρέμισμα των ρεκόρ στο WNBA βγήκε μπροστά στα δύσκολα και με ένα απίθανο double double πήρε στις πλάτες της την Team USA και αποκατέστησε την τάξη στο παρκέ. Μόνο, προσωρινά όμως... 

Αν και οι Αμερικανίδες ανέτρεψαν τη διαφορά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, ανακτώντας το προβάδισμα (45-43) το ματς εξελίχθηκε σε θρίλερ στο τελευταίο δεκάλεπτο και τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε το ματς το σκορ ήταν ισόπαλο 53-53! 1.32 πριν το τέλος η διαφορά ήταν οριακή (60-59 υπέρ των ΗΠΑ) και η μεγαλύτερη δυναστεία στον κόσμο των ομαδικών σπορ ετοιμαζόταν να... γκρεμιστεί! Η Γουίλσον, όμως, είχε αντίθετη άποψη. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...