Ο πλανήτης Αφροδίτη χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της Γης. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα αφού η Αφροδίτη είναι ένας πολυεπίπεδα εξαιρετικά τοξικός κόσμος που απολύτως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί έστω και για λίγα λεπτά.
Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της.
Τα τελευταία χρόνια σειρά προσομοιώσεων και πλανητικών μοντέλων ενίσχυσαν αυτές τις εκτιμήσεις αφού δείχνουν ότι η Αφροδίτη ήταν ένας κατοικήσιμος κόσμος με συνθήκες φιλικές στην ζωή διαθέτοντας μεγάλους ωκεανούς και ήπιες κλιματικές συνθήκες.
Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που εκτιμούν ότι κάποιες μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν στο πολύ μακρινό παρελθόν εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στα πυκνά νέφη της Αφροδίτης σε απόσταση 50 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της.
Για τη διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης ζωής στην Αφροδίτη οργανώνονται διάφορες αποστολές. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν εντόπισαν στα νέφη της Αφροδίτης κάποια ευρήματα που να συνδέονται με την παρουσία της ζωής.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν εντόπισαν την «χημική υπογραφή της ζωής» στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.
Οποιαδήποτε μορφή ζωής από τη μια πλευρά χρειάζεται τροφή ενώ παράλληλα η ύπαρξη της αφήνει πίσω της κάποια ίχνη με την μορφή κάποιου είδους απορριμμάτων. Όσο πιο έντονη είναι η παρουσία μιας μορφής ζωής σε κάποιο περιβάλλον τόσο πιο έντονη και άρα εντοπίσιμη θα είναι και η χημική υπογραφή της εκεί. Αυτό θεωρητικά αφήνει ένα περιθώριο να έχει αναπτυχθεί στην Αφροδίτη κάποια μορφή ζωής που έχει πολύ περιορισμένη παρουσία και για αυτό δεν είναι εντοπίσιμη.
Η ύπαρξη κάποιας μορφής ζωή στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης θα εξηγούσε την περίεργη συμπεριφορά που φαίνεται ότι έχει το θείο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και έτσι προς το παρόν τουλάχιστον το μυστήριο συντηρείται μέχρι τις επόμενες σχετικές έρευνες.
«Επιθυμούσαμε να είναι η ζωή η πιθανή εξήγηση πίσω από την συμπεριφορά του θείου στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αλλά οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι αυτό δεν είναι συμβαίνει», αναφέρει ο Σον Τζόρνταν, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Κέιμπριτζ.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις