Tην ύπαρξη δύο ταφικών φρεατίων, τα οποία περιείχαν φέρετρα με τις μούμιες τους, που χρονολογούνται από την ύστερη αιγυπτιακή περίοδο, μεταξύ 747 π.Χ. και 332 π.Χ., ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι.
Συγκεκριμένα, ξύλινα φέρετρα ηλικίας 2.500 ετών και χάλκινα αγάλματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νεκρόπολη της Σακάρα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας της χώρας, η οποία ευελπιστεί ότι η σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων θα δώσει νέα πνοή στην προβληματική τουριστική βιομηχανία.
Δύο μήνες μετά τον εντοπισμό πέντε αρχαίων τάφων σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν νέους θησαυρούς στη νεκρόπολη, 23 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας, Μοστάφα αλ Ουαζίρι, είπε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην ανασκαφική ομάδα «η μεγαλύτερη κρύπτη χάλκινων αγαλμάτων» που βρέθηκε ποτέ. Το εύρημα καταγράφηκε στο νεκροταφείο Μπουμπαστιάν, που έχει πάρει το όνομά του από την αρχαία αιγυπτιακή θεότητα Μπαστέτ.
Η θεά απεικονίζεται με σώμα γυναίκας και κεφάλι γάτας. Η κρύπτη περιείχε 150 χάλκινα αγάλματα αιγυπτιακών θεοτήτων, ανάμεσά τους οι Μπαστέτ, Ανουβις, Οσιρις, Αμουνμίν, Ισις, Νεφερτούμ και Χατόρ. «Εντοπίσαμε επίσης άγαλμα του Ιμχοτέπ και ελπίζουμε να βρούμε και τον τάφο του», είπε ο Αλ Ουαζίρι.
Ο Ιμχοτέπ υπήρξε διάσημος αρχιτέκτονας, ο οποίος θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ως ο δημιουργός της περίφημης κλιμακωτής πυραμίδας του 27ου αιώνα π.Χ., ηλικίας 4.700 ετών.
Τρεις εβδομάδες μετά τον εντοπισμό του αγάλματος του Ιμχοτέπ, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι παρατήρησαν την ύπαρξη δύο ταφικών φρεατίων, τα οποία περιείχαν 250 ζωγραφισμένα φέρετρα, με τις μούμιες τους. Τα φέρετρα χρονολογούνται από την ύστερη αιγυπτιακή περίοδο, μεταξύ 747 π.Χ. και 332 π.Χ.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στη νεκρόπολη της Σακάρα, εκτός από τα ζωγραφισμένα ξύλινα φέρετρα, 150 χάλκινα αγάλματα σε κρύπτη.
Τον ενθουσιασμό των αρχαιολόγων προκάλεσε η ανακάλυψη του «πρώτου άθικτου παπύρου για περισσότερο από έναν αιώνα». Το τμήμα παπύρου ενδέχεται να περιέχει στίχους του Βιβλίου των Νεκρών, του «εγχειριδίου» του αιγυπτιακού ιερατείου για τη συνοδεία της ανθρώπινης ψυχής στη μεταθανάτια ζωή.
«Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τυλιγμένο πάπυρο, μήκους εννέα μέτρων. Εστάλη ήδη στα εργαστήρια του Αιγυπτιακού Μουσείου, που παραμένουν στο ιστορικό κτίριο της πλατείας Ταχρίρ, για να εξετασθεί ενδελεχώς», ανέφερε ο Αλ Ουαζίρι, προτού εμφανίσει στους δημοσιογράφους αγαλματίδιο της θεάς Μπαστέτ.
«Αποδεικνύει το κάλλος των γυναικών της Αιγύπτου», σημείωσε ο αρχαιολόγος, για να προσθέσει ότι το αγαλματίδιο εντοπίσθηκε δίπλα σε δοχεία καλλυντικών και κοσμήματα, όπως χτένες, βραχιόλια και σκουλαρίκια.
Οι εκτεταμένες ανασκαφές στη νεκρόπολη της Σακάρα οδήγησαν σε σειρά εκπληκτικών ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, όπως την ανασκαφή του τάφου του αυτοκρατορικού αρχιερέα Ουαχτιέ το 2018 και την ανακάλυψη εκατοντάδων ταριχευμένων ζώων και αγαλμάτων ένα χρόνο αργότερα.
Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν επίσης το μαυσωλείο της βασίλισσας Νεαρίτ, συζύγου του βασιλιά Τέτι, του πρώτου φαραώ της 6ης δυναστείας της Αιγύπτου.