Κυριακή
27 Οκτωβρίου 2024

Ακτιβιστές «έντυσαν» με πορτοκαλί γιλέκο τη θεά Δήμητρα στο Βρετανικό Μουσείο (Βίντεο)

Μέλη της οργάνωσης Just Stop Oil τοποθέτησαν στο άγαλμα ένα πορτοκαλί ανακλαστικό γιλέκο και δίπλα του ένα χάρτινο «συννεφάκι ομιλίας» με τη φράση «απλώς σταματήστε την πείνα»

Viral

Ενα αρχαιοελληνικό άγαλμα της θεάς Δήμητρας, το οποίο εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, ήταν ο τελευταίος στόχος της ακτιβιστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Just Stop Oil.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, δύο μέλη της εισήλθαν χθες το πρωί στις 10 π.μ. (ώρα Αγγλίας) στο Βρετανικό Μουσείο και έντυσαν το άγαλμα με ένα πορτοκαλί ανακλαστικό γιλέκο, τοποθετώντας δίπλα του ένα χάρτινο «συννεφάκι ομιλίας» με τη φράση «απλώς σταματήστε την πείνα».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου το άγαλμα προέρχεται από ανασκαφές που πραγματοποίησε στην αρχαία Κνίδο της Μικράς Ασίας ο Βρετανός αρχαιολόγος σερ Τσαρλς Τόμας Νιούτον και αποκτήθηκε από το ίδρυμα το 1859.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper: «Το Βρετανικό Μουσείο σέβεται το δικαίωμα των άλλων ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους και επιτρέπει την ειρηνική διαμαρτυρία στο χώρο του μουσείου, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για τη συλλογή, το προσωπικό ή τους επισκέπτες. Αυτό το περιστατικό παραβίασε σαφώς τις κατευθυντήριες γραμμές μας για τους επισκέπτες και έθεσε τα αντικείμενα σε κίνδυνο να υποστούν βλάβη».

Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση Just Stop Oil απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με άλλους για να τερματιστεί η εξόρυξη και η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2030. Η δήλωση παραπέμπει σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή, που υπογράφεται από 44 εμπειρογνώμονες από 15 χώρες, προειδοποιώντας για την πιθανή κατάρρευση της Ατλαντικής Μεσημβρινής Ανατρεπόμενης Κυκλοφορίας, γνωστής ως Amoc, η οποία φέρνει ζέστη στο βόρειο Ατλαντικό - και τις δυνητικά «καταστροφικές» επιπτώσεις που θα είχε αυτό στη γεωργία σε μέρη της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...