Δευτέρα
28 Οκτωβρίου 2024

Αλλαγή ώρας: Ποιες χώρες δεν την εφαρμόζει

Viral

Η αλλαγή ώρας εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Όμως, υπάρχουν και χώρες που αποφάσισαν να μην ακολουθούν αυτό το σύστημα. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι η Ρωσία, η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ισλανδία.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Για ποιο λόγο η Ισλανδία δεν συμφωνεί

Η Ισλανδία αποφάσισε να παραμείνει μόνιμα στην θερινή ώρα (GMT) από το 1968, καταργώντας την εναλλαγή ώρας που γινόταν δύο φορές το χρόνο. Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση περιλαμβάνουν την επιθυμία να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που προκαλεί η αλλαγή της ώρας, όπως η διαταραχή των προγραμμάτων και των ρουτινών, ιδίως για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η αλλαγή της ώρας είχε εφαρμοστεί στην Ισλανδία από το 1917, αλλά το 1968 οι Ισλανδοί βουλευτές, αναγνωρίζοντας την αποδοχή του μόνιμου «καλοκαιρινού χρόνου», αποφάσισαν να διατηρήσουν μόνιμα το GMT. Αρχικά, οι πολίτες προτιμούσαν το παρατεταμένο φυσικό φως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κάτι που έφερνα και πιο ευχάριστες συνθήκες για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αν και από τότε έχουν υπάρξει προτάσεις για την επαναφορά της εναλλαγής ώρας, κυρίως για να αντιμετωπιστούν οι σκοτεινές πρωινές ώρες του χειμώνα, καμία από αυτές δεν έχει εγκριθεί. Έτσι, η Ισλανδία παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζει τη χειμερινή ώρα.

Πότε εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας στην Ευρώπη

Εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.
Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αεροδρόμιο βάζει χρονικό όριο στις αποχαιρετιστήριες αγκαλιές – Aπαγορεύει αυτές που διαρκούν πάνω από τρία λεπτά

Ένα αεροδρόμιο στη Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τις παρατεταμένες αποχαιρετιστήριες αγκαλιές κατά την αποβίβαση – με τις τελευταίες αγκαλιές να περιορίζονται σε μόλις τρία λεπτά. Η π...

Νέα έρευνα: Μεταλλωρύχοι ανακάλυψαν τον τροχό πριν από έξι χιλιάδες χρόνια

Ο τροχός έφερε μεγάλες επαναστάσεις στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και της εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η ημερομηνία και ο τόπος ανακάλυψης του τροχού παραμένει άλυτο μυστήριο ...

Ακτιβιστές «έντυσαν» με πορτοκαλί γιλέκο τη θεά Δήμητρα στο Βρετανικό Μουσείο (Βίντεο)

Μέλη της οργάνωσης Just Stop Oil τοποθέτησαν στο άγαλμα ένα πορτοκαλί ανακλαστικό γιλέκο και δίπλα του ένα χάρτινο «συννεφάκι ομιλίας» με τη φράση «απλώς σταματήστε την πείνα»

Φόρτωση άρθρων...