Παρασκευή
25 Οκτωβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε άθικτη φωλιά αβγών δεινοσαύρων

Viral

Σε παλαιοντολογικό παράδεισο έχει αναδειχθεί τα τελευταία 20 χρόνια η Κίνα. Οι ανακαλύψεις κάθε είδους από την εποχή των δεινοσαύρων είναι συνεχείς. 

Η τελευταία ανακάλυψη είναι το μικρότερο πλήρως άθικτο αυγό δεινοσαύρου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Το αυγό, το οποίο έχει μήκος περίπου τρία εκατοστά ήταν ένα από τα έξι αυγά δεινοσαύρων που βρέθηκαν σε μια καλοδιατηρημένη φωλιά από την Ύστερη Κρητιδική περίοδο. Το μικρό μέγεθος των αυγών, η ακανόνιστη διάταξη των αυγών, το πάχος του κελύφους και άλλα χαρακτηριστικά τους υποδηλώνουν ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρων.

Ακόμα, αυτό το απολίθωμα σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να ρίξει φως στις συνήθειες αναπαραγωγής και την ποικιλομορφία των δεινοσαύρων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας ανακάλυψαν τα έξι αυγά το 2021 σε ένα εργοτάξιο στην πόλη Γκανζού της νότιας Κίνας που αποτελεί έναν πλουσιότερους χώρους απολιθωμάτων αυγών στον κόσμο.

Ανακαλύφθηκε άθικτη φωλιά αβγών δεινοσαύρων

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τα απολιθώματα για τρία χρόνια πριν επιβεβαιώσει ότι ήταν αυγά δεινοσαύρων και διαπίστωσε ότι ανήκουν σε ένα νέο είδος που έλαβε την ονομασία Minioolithus ganzhouensis. Η ομάδα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM) και περίθλαση ηλεκτρονίων οπισθοσκέδασης για να αναλύσει το σχήμα και τον τύπο διακόσμησης του κελύφους.

Αυτός ο τύπος σάρωσης λειτουργεί κατευθύνοντας μια δέσμη ηλεκτρονίων για να εξετάσει το επιφανειακό υλικό ενός αντικειμένου και να δημιουργήσει εικόνες υψηλής ανάλυσης. Η διάθλαση ηλεκτρονίων οπισθοσκέδασης στη συνέχεια σαρώνει τα ευρήματα SEM και αναλύει την υφή και τη δομή του υλικού για να διακρίνει τα μοτίβα στο κέλυφος.

Η τεχνολογία αποκάλυψε ότι το μέγεθος, το πάχος, το σύστημα πόρων και η υπερδομή του απολιθώματος ήταν σημαντικά διαφορετικά από άλλα απολιθώματα αυγών που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες που ελπίζουν ότι θα ρίξουν φως στον τύπο του δεινοσαύρου από τον οποίο προήλθε το αυγό και πώς έμοιαζε το είδος. 

Πάντως, οι ερευνητές εικάζουν ότι ανήκει σε κάποιο μικρού μεγέθους είδος της οικογένεια των θηροποδών, των σαρκοβόρων αρπακτικών δεινοσαύρων στους οποίους ανήκει και ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει ουρανοξύστη 20 φορές ψηλότερο από το «Empire State Building»!

Έναν ουρανοξύστη ψηλότερο και μεγαλύτερο από οποιοδήποτε κτήριο κατασκευάζει η Σαουδική Αραβία. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας επικαιροποίησαν τους στόχους για τη σχεδιαζόμενη συνο...

Η πολική νύχτα που κρατάει δύο μήνες!

Οι κάτοικοι της πόλης Utqiagvik (ή Barrow) της Αλάσκα είναι προετοιμασμένοι για μία ατελείωτη νύχτα. Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ, κάθε χρόνo, βιώνει μία πολική νύχτα, η οποία ξεκινάε...

Φόρτωση άρθρων...