Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος υπόγειος ωκεανός – Είναι μεγαλύτερος από όσους είναι γνωστοί σήμερα

Viral

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές, καθώς βρήκαν έναν ολόκληρο υπόγειος ωκεανός, σε μεγάλο βάθος κοντά στον μανδύα της Γης, με το νερό του να βρίσκεται αποθηκευμένο σε μία παράξενη μορφή.

Όπως αναφέρει το indy100, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα νερού, περίπου στα 640 χιλιόμετρα υπόγεια, αποθηκευμένο σε ένα απορροφητικό ορυκτό που οι ειδικοί ονόμασαν «ringwoodite» (ρινγκγουδίτης).

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το νερό αποθηκεύεται μέσα σε σπογγώδη πετρώματα του μανδύα, σε μια κατάσταση σαν σφουγγάρι, που δεν είναι υγρό, στερεό ή αέριο, αλλά βρίσκεται σε μια τέταρτη κατάσταση.

Η επιστημονική εργασία που ερευνά το φαινόμενο δημοσιεύτηκε το 2014 και παρουσίασε τα ευρήματα.

«Αυτό το ορυκτό μπορεί να περιέχει πολύ νερό υπό τις συνθήκες του μανδύα της Γης», ανέφερε ο γεωφυσικός Steve Jacobsen., μέλος της ομάδας πίσω από την ανακάλυψη.

«Νομίζω ότι επιτέλους βλέπουμε στοιχεία για έναν κύκλο νερού που διατρέχει τον πλανήτη, και ενδεχομένως εξηγεί την τεράστια ποσότητα υγρού νερού στην επιφάνεια του κατοικήσιμου πλανήτη μας. Οι επιστήμονες αναζητούν αυτό το αόρατο νερό για δεκαετίες», πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Οι ερευνητές εντόπισαν το απόθεμα του πετρώματος ρινγκγουδίτη μέσω σεισμογράφων, καταγράφοντας δονήσεις που πρόδωσαν την ύπαρξη νερού σε εκείνο το βάθος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακές εικόνες από το ναυάγιο της Φαλκονέρας - Το ατμόπλοιο «Αδρίας» που βυθίστηκε το 1951

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν για πρώτη φορά εικόνες από το ατμόπλοιο «Αδρίας», το μοναδικό ναυάγιο της Φαλκονέρας, που βυθίστηκε πριν από 73 χρόνια έπειτα από προσάραξη. Τις φωτ...

Instagram: Ποια μεγάλη αλλαγή έρχεται στα Stories

Σε μια καινοτόμο αναβάθμιση των stories στο Instagram προχωρά η Meta, μετατρέποντας τα σχόλια από ιδιωτικά μηνύματα σε δημόσιες αναρτήσεις. Τα σχόλια αποστέλλονταν αποκλειστικά...

Φόρτωση άρθρων...