Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε ο κυρίαρχος των αιθέρων την εποχή των δεινοσαύρων

Viral

Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Οι πτερόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατομμύρια έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινοσαύρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.

Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτερόσαυρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων. 

Όταν πετούσαν αυτοί οι πτερόσαυροι αναμφίβολα θα έμοιαζαν με αληθινούς δράκους. Έχει διαπιστωθεί ότι πτερόσαυροι πετούσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έχουν βρεθεί απολιθώματα σε όλες τις ηπείρους ακόμη και στην Ανταρκτική.

Τον Ιούνιο του 2022 είχαν εντοπιστεί στην περιοχή Οξφορντσάιρ της Αγγλίας απολιθώματα που έμοιαζαν να ανήκουν σε φτερά πτερόσαυρου. 

Επιστήμονες των πανεπιστημίων Λέστερ και Πόρτσμουθ μελέτησαν τα απολιθώματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκαν σε ένα άγνωστο είδος πτερόσαυρου που πετούσε στους ουρανούς της Γης στη διάρκεια της Ιουράσιας Περιόδου (πριν από 200 ως 145 εκατομμύρια έτη) που έγινε διάσημη από τις κινηματογραφική σειρά ταινιών Τζουράσικ Παρκ που φέρουν το όνομα της. Μέχρι τώρα ο πτερόσαυρος δεν έχει λάβει επιστημονική ονομασία και του έχει δοθεί το παρατσούκλι «Abfab».

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα ο Abfab είχε άνοιγμα φτερών περίπου τέσσερα μέτρα και ήταν με βάση τα όσα γνωρίζουμε ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος της Ιουράσιας Περίοδου αφού οι γιγάντιοι πτερόσαυροι εμφανίστηκαν στη Κρητιδική Περίοδο που ακολούθησε. 

Οι πτερόσαυροι της Ιουράσιας Περιόδου είχαν μεγέθη τέτοια που το άνοιγμα το φτερών τους δεν ξεπερνούσε τα δύο μέτρα. Άρα ο Abfab ήταν πιθανότατα διπλάσιος σε μέγεθος από τους υπόλοιπους πτερόσαυρους της εποχής του και άρα κυρίαρχος των αιθέρων εκείνη τη χρονική περίοδο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών

Η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση των θαλασσών αναγκάζει πολλά είδη ψαριών να μετακινούνται από τις τροπικές περιοχές προς τους πόλους, γεγονός που αλλάζει τη σύνθεση των αλιευμ...

Φόρτωση άρθρων...