Ένα τεράστιο αρχαίο φίδι που ήταν μεγαλύτερο από τον Τυρανόσσαυρο ανακαλύφθηκε στην Ινδία. Απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν σε ένα ορυχείο στη δυτική Ινδία είναι όπως αποδείχθηκε τα υπολείμματα ενός από τα μεγαλύτερα φίδια που έζησαν ποτέ, ενός τέρατος που εκτιμάται ότι έφτανε έως και 15 μέτρα μεγαλύτερο δηλαδή σε μήκος από ένα Τυραννόσαυρο.
Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί και το φίδι αυτό έφτανε πράγματι τα 15 μέτρα θα έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο σε μέγεθος φίδι που γνωρίζουμε ότι υπήρξε στον πλανήτη μας.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 27 σπονδύλους από το φίδι, συμπεριλαμβανομένων μερικών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην ίδια θέση που θα ήταν όταν το ερπετό ζούσε. Είπαν ότι το φίδι, το οποίο ονόμασαν Vasuki indicus, θα έμοιαζε με μεγάλο πύθωνα και δεν θα ήταν δηλητηριώδες. Το λιγνιτωρυχείο όπου βρέθηκε το απολίθωμα βρίσκεται στο Πανάντρο στη Γκουτζαράτ.
«Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο μέγεθός του, το Vasuki ήταν ένα αργόσυρτο αρπακτικό ενέδρας που θα υποτάξει τη λεία του με τρόπο παρόμοιο όπως κάνουν τα ανακόντα και οι πύθωνες. Αυτό το φίδι ζούσε σε έναν ελώδη βάλτο κοντά στην ακτή σε μια εποχή που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από σήμερα» δήλωσε ο Ντεμπαγίτ Ντάτα μεταδιδακτορικός ερευνητής παλαιοντολογίας στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Roorkee επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία εκτιμά ότι το φίδι αυτό είχε μήκος 11 ως 15 μέτρα και ζύγιζε ένα τόνο.
To βιογραφικό
Το Vasuki, που πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των φιδιών που σχετίζεται με την ινδουιστική θεότητα Shiva, συναγωνίζεται σε μέγεθος ένα άλλο τεράστιο προϊστορικό φίδι που ονομάζεται Τιτανοβόας, τα απολιθώματα του οποίου ανακαλύφθηκαν σε ένα ανθρακωρυχείο στη βόρεια Κολομβία το 2009. Ο Τιτανοβόας εκτιμάται ότι είχε μήκος 13 μέτρα ζούσε μεταξύ 58 και 60 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το μεγαλύτερο ζωντανό φίδι σήμερα είναι ο δικτυωτός πύθωνας της Ασίας που φτάνει στα 10 μέτρα.
Το Vasuki ήταν μέλος της οικογένειας των φιδιών madtsoiidae που εμφανίστηκε περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά εξαφανίστηκε πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Ήταν μια κυρίαρχη οικογένεια φιδιών στα τελευταία στάδια της εποχής των δεινοσαύρων και στην πρώιμη Καινοζωική προτού αρχίσει η μείωση της ποικιλομορφίας της.
«Τα φίδια είναι καταπληκτικά πλάσματα που συχνά μας αφήνουν έκπληκτους λόγω του μεγέθους τους, της ευκινησίας και της χρονοτριβής τους. Οι άνθρωποι τα φοβούνται, καθώς μερικά φίδια είναι δηλητηριώδη και έχουν ένα θανατηφόρο δάγκωμα. Αλλά τα φίδια ίσως επιτίθενται στους ανθρώπους από φόβο και όχι με σκοπό να επιτεθούν. Πιστεύω ότι τα φίδια, όπως και τα περισσότερα ζώα, είναι ειρηνικά πλάσματα και ένα σημαντικό συστατικό του οικοσυστήματος μας», είπε ο Ντάτα.
Η Μόνα Λίζα «τραγουδάει» ραπ χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)
Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις