Αναπόφευκτο είναι το λιώσιμο τον πάγων στην Ανταρκτική, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σειρά μελετών την τελευταία δεκαετία έχει αποδείξει ότι η τήξη των παγετώνων της Δυτικής Ανταρκτικής είναι πολύ μεγάλη σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στην ανατολική πλευρά της παγωμένης ηπείρου που η κατάσταση δείχνει πιο ελεγχόμενη και μάλιστα σε κάποιες ανατολικές περιοχές παρατηρούνται αντί για απώλειες ενίσχυση των πάγων εκεί.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» επιστήμονες της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής (BAS) που είναι η αρχαιότερη και πιο καλά οργανωμένη κρατική ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική αναφέρουν ότι η τήξη του καλλύματος πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής είναι πλέον αναπόφευκτη γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας σε επίπεδα μεγαλύτερα από τις υπάρχουσες προβλέψεις.
Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται σε ανάλογο ποσοστό και ο κίνδυνος να βρεθούν κάτω από το νερό νησιωτικές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο γεγονός που θα επιφέρει ανυπολόγιστη οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή αφού εκτός από τις διάφορων ειδών περιβαλλοντικές απώλειες πλανητικού επιπέδου θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν οι πληθυσμοί που ζουν σε αυτές τις περιοχές ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προβλεφθεί αλλά εκτιμάται ότι θα είναι εκατοντάδες εκατ. άνθρωποι.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις με υπερυπολογιστές με κάθε προσομοίωση να ακολουθεί διαφορετικά δεδομένα όσον αφορά τα επίπεδα θερμοκρασίας στην περιοχή της Ανταρκτικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και στο πιο ευνοϊκό για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής σενάριο όπου η ανθρωπότητα έχει πετύχει τον στόχο της μη αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από αυτή της προβιομηχανικής εποχής μέχρι το τέλος της δεκαετίας η τήξη των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής θα συνεχιστεί και μάλιστα επιταχυνόμενη.