To καμπανάκι του κινδύνου κρούουν εκ νέου οι επιστήμονες για τους θαλάσσιους πάγους στην Αρκτική. Οι πάγοι της Αρκτικής συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στη συνέχεια λιώνουν το καλοκαίρι, φθάνοντας συνήθως στα χαμηλότερα επίπεδά τους τον Σεπτέμβριο, προτού ο κύκλος ξεκινήσει και πάλι.
Η Αρκτική θα μπορούσε να «χάσει» τους θαλάσσιους πάγους περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, προειδοποιούν οι επιστήμονες – άλλη μια σαφής ένδειξη ότι η κλιματική κρίση συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να εκπέμπει ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications διαπίστωσε ότι οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ήδη από τη δεκαετία του 2030.
Ακόμα και αν ο κόσμος κάνει σημαντικές μειώσεις στη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη σήμερα, η Αρκτική θα μπορούσε να δει καλοκαίρια χωρίς θαλάσσιο πάγο μέχρι τη δεκαετία του 2050, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές από το 1979 έως το 2019, συγκρίνοντας διαφορετικά δορυφορικά δεδομένα και κλιματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν πώς μεταβάλλονται οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μείωση των θαλάσσιων πάγων ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς ρύπανσης που προκαλεί η θέρμανση του πλανήτη και ότι τα προηγούμενα μοντέλα είχαν υποεκτιμήσει τις τάσεις τήξης των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής.
«Μας εξέπληξε η διαπίστωση ότι μια Αρκτική χωρίς πάγους θα υπάρχει το καλοκαίρι ανεξάρτητα από τις προσπάθειές μας για μείωση των εκπομπών, κάτι που δεν αναμενόταν», ανέφερε στο CNN ο Seung-Ki Min, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Pohang της Νότιας Κορέας.
Οι πάγοι της Αρκτικής συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στη συνέχεια λιώνουν το καλοκαίρι, φθάνοντας συνήθως στα χαμηλότερα επίπεδά τους τον Σεπτέμβριο, προτού ο κύκλος ξεκινήσει και πάλι.
Μόλις τα καλοκαίρια της Αρκτικής γίνουν απαλλαγμένα από πάγους, η συσσώρευση θαλάσσιου πάγου κατά τις ψυχρότερες εποχές θα είναι πολύ πιο αργή, δήλωσε ο Min. Όσο ζεσταίνεται, τόσο πιο πιθανό είναι η Αρκτική να παραμείνει χωρίς θαλάσσιους πάγους και κατά τη διάρκεια της ψυχρότερης περιόδου.
Σύμφωνα με μια «τάση αύξησης των εκπομπών» – κατά την οποία ο κόσμος συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα και τα επίπεδα της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάνονται – η μελέτη προβλέπει ότι η Αρκτική θα δει πλήρη απώλεια των θαλάσσιων πάγων από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο πριν από τη δεκαετία του 2080, δήλωσε ο Min.
Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή για την κατάσταση της επιστήμης το 2021, η οποία διαπίστωσε ότι η Αρκτική θα είναι «σχεδόν απαλλαγμένη από πάγους στα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τα σενάρια για τις ενδιάμεσες και υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί δέκα χρόνια νωρίτερα, ανεξάρτητα από τα σενάρια εκπομπών, δήλωσε ο Μιν.
Παγκόσμιες συνέπειες
Μια Αρκτική χωρίς καλοκαιρινούς θαλάσσιους πάγους θα προκαλούσε τρομερές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Ο φωτεινός λευκός πάγος αντανακλά την ηλιακή ενέργεια μακριά από τη Γη. Όταν αυτός ο πάγος λιώνει, εκθέτει τον πιο σκούρο ωκεανό, ο οποίος απορροφά περισσότερη θερμότητα προκαλώντας πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας – μια διαδικασία ανατροφοδότησης που ονομάζεται «ενίσχυση της Αρκτικής».
Η μείωση των θαλάσσιων πάγων μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στον παγκόσμιο καιρό που εκτείνονται πολύ πέρα από την Αρκτική.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο με θερμότερη Αρκτική πολύ σύντομα. Δεδομένου ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής προτείνεται να φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες στα βόρεια μεσαία και υψηλά γεωγραφικά πλάτη, η πρόωρη εμφάνιση μιας Αρκτικής χωρίς πάγους συνεπάγεται επίσης ότι θα βιώσουμε ακραία φαινόμενα ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται», ανέφερε ο Μιν.