Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαιότερο από όσο πιστεύαμε είναι το γλυκό νερό στη Γη

Viral
Tags: νερό, Γη

Σειρά ερευνών και νέων ευρημάτων αλλάζει τα δεδομένα της γεωατμοσφαιρικής εξέλιξης της Γης μετά την γέννηση της που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία συνέβη πριν από 4,54 δισεκατομμύρια έτη. Ένα από τα βασικά ζητούμενα της επιστημονικής έρευνας είναι το πότε δημιουργήθηκαν στη Γη οι συνθήκες που ευνοούσαν την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη.

Το νερό σε υγρή μορφή είναι δεδομένα ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την παρουσία της ζωής όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε. 

Όμως, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της ζωής συνδέεται άμεσα με την παρουσία γλυκού η ύπαρξη του οποίου με την σειρά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία στεριάς.

Το πώς εμφανίσθηκε στη Γη το νερό αποτελεί ακόμη πεδίο επιστημονικής διερεύνησης και αντιπαράθεσης με την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας και πλήθος μελετών και ευρημάτων να υποδεικνύουν την έλευση του νερού στον πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες που έπεφταν μαζικά σε αυτόν στη βρεφική του ηλικία. Όμως υπάρχουν και θιασώτες της άποψης ότι το νερό της Γης αποτελεί προϊόν δικής της γεωατμοσφαιρικής διεργασίας.

Ανεξάρτητα με την προέλευση του νερού η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι περίπου 500 εκατομμύρια έτη μετά την γέννηση της Γης, δηλαδή πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια έτη, ο πλανήτης ήταν ένας απόλυτα υδάτινος κόσμος καλυμμένος ολόκληρος από ένα παγκόσμιο ωκεανό. 

Μελετώντας αρχαίους κρυστάλλους ζιρκονίου που εντοπίσθηκαν στους Λόφους Τζακ στην Αυστραλία ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε γλυκό νερό στη Γη πριν από τέσσερα δισ. έτη άρα οι πρώτες ήπειροι ή έστω μεγάλες εκτάσεις στεριάς είχαν επίσης κάνει την εμφάνιση τους πριν από τέσσερα δισ. έτη ενώ η κρατούσα θεωρία όριζε την εμφάνιση τους πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια έτη.

Αν αυτή η έρευνα αποδειχθεί ορθή όπως είναι ευνόητο αλλάζει και το πλαίσιο στην προσπάθεια εντοπισμού της εποχής που η Γη απέκτησε συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ίμπιζα: Τουρίστρια έβαλε τα κλάματα όταν της έφεραν τον λογαριασμό για ένα μπουκάλι νερό (βίντεο)

Μπορεί η Ίμπιζα να είναι παγκοσμίως γνωστή για τις ονειρεμένες παραλίες της και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αλλά φημίζεται και για τις «αλμυρές» τιμές της, όπως εκείνη ενός μπ...

Τετράχρονο αγόρι έσπασε αγγείο ηλικίας 3.500 ετών σε μουσείο - «'Ηταν περίεργος να δει τι έχει μέσα»

Ενα βάζο ηλικίας 3.500 χρόνων έγινε θρύψαλα όταν κατά λάθος τετράχρονος το έριξε κάτω, κατά τη διάρκεια εκδρομής σε μουσείο της Χάιφα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του μουσείου He...

Φόρτωση άρθρων...