Έρευνες έχουν δείξει ότι η κτηνοτροφία συμβάλει με πολλούς τρόπους και σε τεράστια ποσοστά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και ηγείται των παραγόντων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν συνεχείς καμπάνιες για τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος. Παράλληλα, εξελίσσεται μια προσπάθεια ανάπτυξης μεθόδων δημιουργίας τεχνητού κρέατος που θα έχει υφή και γεύση παρόμοια με το φυσικό και θα είναι βέβαια φιλικό στο περιβάλλον.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας της Κλιματικής Επίδρασης του Πότσνταμ στη Γερμανία αναφέρουν ότι μπορούμε να συμβάλουμε και μάλιστα αποφασιστικά στον περιορισμό της καταστροφής του περιβάλλοντος και ειδικότερα της αποψίλωσης δασών για κτηνοτροφικούς λόγους χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάποια δραστική μεταβολή στη διατροφή μας.
Όπως υποστηρίζουν αρκεί να αντικαταστήσουμε ένα μόλις γεύμα κρέατος την εβδομάδα από την διατροφή μας με ένα γεύμα από που η πρωτεΐνη του δεν θα είναι ζωική αλλά μικροβιακή. Προτείνουν για παράδειγμα, αντί για μπιφτέκι να βάζουμε στα μπέργκερ μας κάποιο τρόφιμο από μύκητες που θα είναι προϊόν ζύμωσης. Τρόφιμο που θα προσομοιώνει σε κάποιο βαθμό την υφή και γεύση του κρέατος.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές αν αντικατασταθεί η σημερινή κατανάλωση κρέατος σε ποσοστό 20% από μικροβιακή πρωτεΐνη θα υπάρχουν πολύ σημαντικά οφέλη μέχρι το 2050 στη προστασία των δασών ενώ παράλληλα θα μειωθούν αξιοσημείωτα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου που παράγονται από την κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Αν η έρευνα αυτή αποδειχθεί ορθή τότε δίνεται μια σημαντική διέξοδος στην ανθρωπότητα για να βοηθήσει το περιβάλλον με μια μίνιμουμ αλλαγή στις διατροφικές της συνήθειες η οποία δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση πίεση ή φόβο σε όσους καταναλώνουν συχνά κρέας ότι θα υποχρεωθούν σύντομα να διακόψουν αυτό το είδος διατροφής. Η μελέτη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος θα αυξάνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον.