Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Ειρηνικός Ωκεανός: Βρέθηκε υποβρύχιο βουνό ύψους άνω των 3.000 μέτρων

Viral

Ένα υποθαλάσσιο βουνό ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον Ειρηνικό Ωκεανό και χαρτογραφήθηκε από ωκεανογράφους του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό 1.448 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής. Το  υποθαλάσσιο βουνό έχει ύψος 3.109 μέτρα και αποτελεί μέρος μιας υποβρύχιας οροσειράς που φιλοξενεί σφουγγαρόκηπους, αρχαία κοράλλια και σπάνια θαλάσσια είδη – συμπεριλαμβανομένου ενός είδους καλαμαριού που κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά.

Ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt εξερεύνησε την περιοχή χρησιμοποιώντας το ερευνητικό σκάφος R/V Falkor  κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 28 ημερών που ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν το βουνό χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σόναρ κάτω από το κύτος του πλοίου.

«Τα ηχητικά κύματα κατεβαίνουν και αναπηδούν πίσω στην επιφάνεια και μετράμε το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψουν και να μετρηθούν. Από αυτό παίρνουμε μια πολύ καλή ιδέα (για την τοπογραφία του βυθού)», ανέφερε η Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό, διότι προς το παρόν μόνο το 26% περίπου του βυθού έχει χαρτογραφηθεί με τέτοια ανάλυση. Και ο θαλάσσιος πυθμένας καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας».

Οι ωκεανογράφοι εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσιες προεξοχές που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα σε όλο τον κόσμο. Αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για μια ποικιλία ειδών. 

Το πρόσφατα χαρτογραφημένο υποθαλάσσιο βουνό είναι μεγαλύτερο από τον Όλυμπο, που έχει ύψος 2.917 μέτρα, μικρότερο από το ιαπωνικό όρος Φούτζι, που έχει ύψος 3.776 μέτρα, και σχεδόν τετραπλάσιο από το ύψος των 830 μέτρων του Burj Khalifa, του πύργου του Ντουμπάι.

Τα σπάνια είδη

Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ρομπότ, η ομάδα εξερεύνησε μια από τις κορυφογραμμές του βουνού, βρίσκοντας μια περιοχή πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν ένα λευκό χταπόδι Casper, ένα φάντασμα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αυτό το κεφαλόποδο που ζει σε μεγάλα βάθη έχει παρατηρηθεί στον νότιο Ειρηνικό. Εντόπισαν επίσης δύο σπάνια σιφωνοφόρα Bathyphysa, τα οποία μερικές φορές είναι γνωστά ως ιπτάμενα τέρατα σπαγγέτι για την εμφάνιση τους που μοιάζει με σερβιρισμένα  μακαρόνια.

«Το χταπόδι (Casper) δεν έχει ποτέ συλληφθεί, οπότε δεν έχει ακόμη επιστημονική ονομασία», δήλωσε ο Virmani.  Η ομάδα κατέγραψε επίσης τα πρώτα πλάνα από ένα ζωντανό καλαμάρι Promachoteuthis, γνωστό μόνο από μερικά συλλεχθέντα δείγματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το τηλεσκόπιο Webb κατέγραψε νέους γαλαξίες

«Ζεύγος ερωτηματικών», αποκαλούν οι αστρονόμοι τους γαλαξίες που κατέγραψαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο Διάστημα. Πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση, μια «γήινη» σ...

Τετράχρονο αγόρι έσπασε αγγείο ηλικίας 3.500 ετών σε μουσείο - «'Ηταν περίεργος να δει τι έχει μέσα»

Ενα βάζο ηλικίας 3.500 χρόνων έγινε θρύψαλα όταν κατά λάθος τετράχρονος το έριξε κάτω, κατά τη διάρκεια εκδρομής σε μουσείο της Χάιφα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του μουσείου He...

Ο Τιτανικός αποσυντίθεται με αργό ρυθμό

Νέα ερευνητική αποστολή διαπίστωσε ότι ο Τιτανικός αποσυντίθεται με αργό ρυθμό. Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 15 Απριλίου του 1912 στο Βόρειο Ατλαντικό και το ενδιαφέρον για το πλοίο ...

Φόρτωση άρθρων...