Αυτό το απομακρυσμένο νησί είναι το «σημείο μηδέν» για την κλιματική αλλαγή όχι μόνο στην Αλάσκα, αλλά και σε υπόλοιπη την υφήλιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και αυτό επειδή οι 600 κάτοικοι που ζουν εκεί ξέρουν ότι το σπίτι τους είναι υπό διαρκή απειλή εξαφάνισης.
«Οι κάτοικοι του Σίσμαρεφ, στην Αλάσκα, ίσως αναγκαστούν πολύ σύντομα να εγκαταλείψουν το χωριό, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, επειδή λιώνει το permafrost (το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος) και λόγω της ραγδαίας διάβρωσης των ακτών».
Αυτό το απομακρυσμένο νησί είναι το «σημείο μηδέν» για την κλιματική αλλαγή όχι μόνο στην Αλάσκα, αλλά και σε υπόλοιπη την υφήλιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και αυτό επειδή οι 600 κάτοικοι που ζουν εκεί ξέρουν ότι το σπίτι τους είναι υπό διαρκή απειλή εξαφάνισης.
Ο Ντένις Ντέιβις, που ζει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια, εκφράζει την ελπίδα ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα δώσει προσοχή, προτού το νερό «καταπιεί» και άλλες κοινότητες.
«Ο πάγος έχει ζωτική σημασία για εμάς, γιατί σταματά την κυματική δράση. Χωρίς τον σχηματισμό και την παρουσία του πάγου, χάνεις 30 εκατ.-1,86 μ.γης την ημέρα», δηλώνει ο Ντέιβις.
«Οι καταιγίδες γίνονται πιο βίαιες, ο πάγος δεν σχηματίζεται και το νερό θερμαίνεται. Θα έλεγα ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια όλο αυτό θα έχουν καλυφθεί. Εύκολα. Αυτοί οι 1 ή 2 βαθμοί κάνουν μεγάλη διαφορά», λέει ο Ντέιβις, αναφερόμενος στην άνοδο της θερμοκρασίας.
Το χωριό βουλιάζει επισήμως πλέον στον παγωμένο ωκεανό της Αλάσκας, αναγκάζοντας τους 600 κατοίκους του να μεταφερθούν εσπευσμένα προς την ενδοχώρα, καθώς το νερό έχει ανέβει και παρασύρει τα πρώτα σπίτια στην ακτή, γεγονός που ώθησε τις αρχές να εκκενώσουν την περιοχή. Ωστόσο, το κόστος μεταφοράς του χωριού Σίσμαρεφ ανέρχεται στα 180 εκατ. δολάρια και προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί οι πόροι, ενώ ο χρόνος και η στάθμη του νερού πιέζουν ασφυκτικά.
Οι τοπικές αρχές έθεσαν το ζήτημα της μεταφοράς σε ψηφοφορία, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι αν θέλουν να μείνουν ή να μεταφερθούν. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, 89 ενήλικες ψήφισαν να μεταφερθεί ο οικισμός και άλλοι 78 ψήφισαν να παραμείνουν.
Συνολικά 31 οικισμοί σε όλη την αμερικανική πολιτεία έχουν υποστεί ή θα υποστούν τις συνέπειες από την άνοδο της στάθμης των νερών, καθώς μεγάλα κομμάτια της ηπείρου βουλιάζουν στον ωκεανό, ενώ λιώνουν με γοργό ρυθμό οι πάγοι.
«Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική ανεβαίνουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στις ΗΠΑ ή στον κόσμο. Και εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν πιο πολύ εδώ στην Αλάσκα. Και επειδή γίνεται αυτό, συμβάλλουν περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», εξηγεί ο Τζέισον Γκεκ, καθηγητής του Alaska Pacific University.
«Έχουν χαθεί 76 γιγατόνοι πάγου, τρελός αριθμός. Ο γιγατόνος είναι ένα εκατομμύριο τόνοι. Και τι σημαίνει αυτό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας; Η απώλεια πάγου παγετώνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αντιστοιχεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 8 χιλιοστά. Δεν φαίνεται πολύ, αλλά αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα συνεχίσει να ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας», προειδοποίησε.