Η Ζόι Τόμας δημοσίευσε την έρευνα αυτή σε συνεργασία με μία ομάδα επιστημόνων.
Στην έρευνα τονίζεται πως η μόνη λύση επιβράδυνσης αυτού του φαινομένου είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε αναφέρεται πως έχει παρατηρηθεί ότι το στρώμα πάγου στην Δυτική Ανταρκτική έχει αρχίσει να λιώνει και πως αυτή η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο.
Η ομάδα της Τόμας σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες ώστε να δει πόσο γρήγορα θα αντιδράσει το στρώμα πάγου στην συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας. Σκοπός αυτού είναι ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί στην συγκεκριμένη περιοχή (18,3 βαθμοί Κελσίου).
Αν αυτές οι θερμοκρασίες επιμείνουν τότε ενδεχομένως παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στην στάθμη της θάλασσας, που αν συμβεί θα αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.
Μια από τις βασικές αιτίες αύξησης των τιμών διοξειδίου του άνθρακα ήταν οι πυρκαγιές που μαίνονταν επί μήνες στην Αυστραλία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.