Τετάρτη
03 Ιουλίου 2024

Έρευνα CSI σε λύκο ηλικίας 44 χιλιάδων ετών που βρέθηκε άθικτος σε πάγους στη Σιβηρία

Viral

Το 2021 αποκαλύφθηκε σε πάγους της Σιβηρίας το καλοδιατηρημένο σώμα ενός μεγάλου αρχαίου λύκου  με τα τρομακτικά του δόντια άθικτα και τώρα πραγματοποιείται αυτοψία και άλλες μελέτες σε αυτό.  

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ενήλικος αρσενικός λύκος που ζούσε πριν από 44 χιλιάδες χρόνια στη Γιακουτία, στην ανατολική Ρωσία, έχει εκπληκτικά διατηρημένο τρίχωμα, οστά, ακόμη και όργανα, καθώς και δόντια και οστά.

Ο λύκος μεταφέρθηκε στο εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ, όπου υποβάλλεται σε μελέτες. Το μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας (permafrost) είναι έδαφος που παραμένει μόνιμα παγωμένο ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να παραμείνει παγωμένο για χιλιάδες χρόνια.

Επειδή ο πάγος εμποδίζει την αποσύνθεση της οργανικής ύλης ανά τακτά χρονικά διαστήματα εντοπίζονται στο μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρία καλοδιατηρημένα κουφάρια ζώων που ζούσαν πριν από πολλές χιλιάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις ανήκουν σε εξαφανισμένα σήμερα είδη όπως τα μαμούθ. Ο λύκος ανακαλύφθηκε από ντόπιους το 2021 στον μόνιμο παγετό σε βάθος περίπου 40 μέτρων δίπλα στον ποταμό Tirekhtyakh στην περιοχή Abyi της Γιακουτίας που θεωρείται η πιο κρύα περιοχή της Ρωσίας.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι ο παλαιότερος γνωστός λύκος που υποβλήθηκε σε τέτοια αυτοψία και ακόμη και το στομάχι του έχει επιζήσει.  

«Το στομάχι του παρέμεινε απομονωμένο, χωρίς μόλυνση. Ήταν ένα δραστήριο και μεγάλο αρπακτικό και έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τι έτρωγε», είπε ο Δρ. Άλμπερτ Προτοπόποφ, επικεφαλής του Τμήματος Μελέτης Πανίδας Μαμούθ της Ακαδημίας Επιστημών της Γιακουτίας.

Τα βακτήρια

Ο καθηγητής Artemy Goncharov, επικεφαλής του εργαστηρίου Functional Genomics and Proteomics στο Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής, είπε ότι τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οφέλη για τον σύγχρονο κόσμο.

«Βλέπουμε ότι ζωντανά βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στα ευρήματα απολιθωμάτων ζώων για χιλιετίες, λειτουργώντας ως μάρτυρες εκείνων των αρχαίων χρόνων. Ελπίζουμε σε καλά αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε περαιτέρω πώς ήταν οι αρχαίες μικροβιακές κοινότητες, ποια λειτουργία εκτελούσαν και πόσο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια αντιπροσωπεύονταν στη δομή τους. Είναι πιθανό να βρεθούν μικροοργανισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν στην ιατρική και τη βιοτεχνολογία ως πολλά υποσχόμενοι παραγωγοί βιολογικά δραστικών ουσιών. Ως εκ τούτου, αυτή η έρευνα έχει ιδιαίτερη επιρροή στο μέλλον», ανέφερε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιδού οι Ελληνίδες διάνοιες: Μαθήτρια από τη Μαγούλα «έσκισε» με το απόλυτο 20 στη Φυσική

Μια πολύ ευχάριστη είδηση έρχεται από τη Μαγούλα καθώς η Μιχαέλα Βλασσοπούλου, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Μαγούλας, αρίστευσε γράφοντας το απόλυτο 20 στη Φυσική, ένα από τα δυσκο...

Φόρτωση άρθρων...