Επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τον αντίκτυπο του μολύβδου της βενζίνης στη νοημοσύνη εκατομμυρίων Αμερικανών.
Πάνω από τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς βιώνουν τις συνέπειες της έκθεσής του στον μόλυβδο, ένα πρόσθετο το οποίο για δεκαετίες χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες διύλισης πετρελαίου για την παραγωγή βενζίνης.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, το πρόσθετο του μολύβδου περιόρισε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων Αμερικανών που γεννήθηκαν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και ειδικότερα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 οι οποίες θεωρούνται και οι πλέον επιβαρυμένες από τον καταστροφικό για την ανθρώπινη υγεία μόλυβδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονήθηκε από τα πανεπιστήμια Ντιουκ της Bόρειας Καρολίνας και της Φλόριντα, φέρνουν στο φως ότι τουλάχιστον 170 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν στα παιδικά τους χρόνια υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους, γεγονός που οδήγησε όχι μόνο στον περιορισμό του δείκτη νοημοσύνης, αλλά και στη μείωση του όγκου του εγκεφάλου.
Ταυτόχρονα τα αυξημένα επίπεδα μολύβδου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης νοητικών και ψυχικών παθήσεων, όπως άλλωστε και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα επιτρεπτά όρια έκθεσης στον μόλυβδο είναι μηδενικά, ειδικότερα σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις ικανότητες που σχετίζονται με αυτές.
«Ο μόλυβδος είναι ικανός να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος από τη στιγμή που εισπνέεται ως σκόνη ή καταπίνεται ή καταναλώνεται μαζί με το νερό. Μέσω του αίματος μπορεί να διαπεράσει και τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό», ανέφερε ο Ρόιμπεν.
Περισσότερα από 70 χρόνια χρήσης βενζίνης με μόλυβδο έχουν αφήσει ένα μόνιμο σημάδι στην ανθρώπινη υγεία και στην ευφυΐα, σύμφωνα με τη μελέτη. Ερωτηματικό προς διερεύνηση παραμένει κατά πόσο η μακροχρόνια έκθεση σε μόλυβδο στο παρελθόν μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση ή τη γνωστική εξασθένηση – ή και την άνοια – των ηλικιωμένων.
Η χρήση βενζίνης με μόλυβδο αυξήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και κορυφώθηκε στη δεκαετία του 1970. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε γεννήθηκε σε εκείνες τις δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτέθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο περιβάλλον εξαιτίας των αυτοκινήτων.