Τη μεγαλύτερη ορειβατική πρόκληση στον πλανήτη αποτελεί H αναρρίχηση των 8,848 μέτρων στο Έβερεστ η αναρρίχηση των 8,848 μέτρων στο Έβερεστ. Για δεκαετίες η προσπάθεια αναρρίχησης στη ψηλότερη κορυφή του κόσμου συγκέντρωνε ένα μικρό αριθμό έμπειρων ορειβατών που μετά από πολύχρονη προετοιμασία αποφάσιζαν να τολμήσουν το εξαιρετικά δύσκολο και ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα.
Όμως, τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια κατάκτησης του Έβερεστ ξέφυγε από τα στενά όρια των φανατικών της ορειβασίας και απέκτησε μια συνεχώς αυξανόμενη τουριστική διάσταση συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν ασχολούνται με την ορειβασία αλλά θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην αναρρίχηση στο εμβληματικό βουνό είτε απλά επισκέπτονται ως τουρίστες κάποια σημεία του Εθνικού Πάρκου Sagarmatha μέρος του οποίου είναι το Έβερεστ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έως και 50 τόνοι σκουπιδιών στην κορυφή του βουνού ενώ η κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ παράγει 75 τόνους σκουπίδια κάθε σεζόν.
Οι τουρίστες που έρχονται στο Έβερεστ και το Εθνικό Πάρκο Sagarmatha παράγουν περίπου χίλιους τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο, η πλειοψηφία των οποίων δεν φεύγει ποτέ από το πάρκο. To πάρκο έχει έκταση 1,2 εκατομμύρια στρέμματα περιλαμβάνει διάφορα βουνά της οροσειράς των Ιμαλαΐων και περίπου 200 χωριά Σέρπα ενώ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Έχουν δημιουργηθεί 100-120 λάκκοι για αυτόν το σκοπό διάσπαρτοι στο βουνό. Κάθε εξήντα μέρες οι λάκκοι αυτοί δέχονται 240 χιλιάδες λίτρα υγρών αποβλήτων και ετησίως δέχονται 20 τόνους στερεών. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται το πάρκο αυξάνεται σταθερά εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα άρχισε να αυξάνεται εξαιρετικά γρήγορα.
Ενώ το ίδιο το πάρκο φιλοξενεί ένα μόνιμο πληθυσμό περίπου επτά χιλιάδων ατόμων περίπου 60.000 ξένοι τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο τους οποίους συνοδεύουν μερικές χιλιάδες οδηγοί από το Νεπάλ.
Προφανώς οι τουρίστες αποτελούν μια νέα μεγάλη πηγή οικονομικής ενίσχυσης της οικονομίας σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο στο Νεπάλ αλλά φέρνουν μαζί τους και τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η κυβέρνηση του Νεπάλ δημιούργησε μια υπηρεσία ελέγχου της μόλυνσης του πάρκου (SPCC) η οποία αποφάσισε το 2014 ότι κάθε ορειβάτης που αποφασίζει να απομακρυνθεί από την κατασκήνωση βάσης επιχειρώντας να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτή κουβαλώντας πίσω τα σκουπίδια και τα απόβλητα του τα οποία δεν μπορούν να έχουν μικρότερο βάρος από οκτώ κιλά.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν παίρνουν πίσω την εγγύηση που δίνουν όσοι θέλουν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ που είναι τέσσερις χιλιάδες δολάρια.
Hubble: Αποκάλυψε εργοστάσιο παραγωγής σούπερ άστρων στο γαλαξία μας
Ο Νεύτωνας είχε προβλέψει το τέλος του κόσμου: Η ημερομηνία που είχε δώσει πλησιάζει
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις