Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν φρούριο περίπου 8.000 ετών που χτίστηκε από κυνηγούς και συλλέκτες.
Το φρούριο Amnya I και II πιστεύεται ότι είναι ο αρχαιότερος οχυρωμένος οικισμός στον κόσμο και θα μπορούσε να κάνει τους ιστορικούς να επανεκτιμήσουν πώς εξελίχθηκαν οι περίπλοκες κοινωνίες.
Το φρούριο Amnya βρίσκεται σε μια αμμώδη περιοχή δίπλα στον ποταμό Amnya, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες επέλεξαν την τοποθεσία για να ελέγξουν άφθονα σημεία ψαρέματος.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία ότι η τοποθεσία κάηκε ολοσχερώς πολλές φορές από στρωματογραφία ή συλλογή ιζημάτων, χώματος και ερειπίων – και ανακάλυψαν αιχμές βελών στην εξωτερική τάφρο, υποδεικνύοντας βίαιη σύγκρουση στην περιοχή.
Η ομάδα ανακάλυψε ξύλινους πασσάλους που υποδεικνύουν μια οχυρωμένη εσωτερική περιοχή κατά την ανασκαφή της τοποθεσίας από το 1987 έως το 2000.
«Αυτά τα πράγματα που σκεφτόμαστε τώρα, όπως η ιδιοκτησία και η κοινωνική ανισότητα – οι άνθρωποι τα σκέφτονται από τότε που γίναμε άνθρωποι», ανέφερε ο Κόλιν Γκρίερ από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον στο Science.org.
Άλλες 10 καλύβες βρέθηκαν έξω από την οχυρωμένη δομή, υποδηλώνοντας μια ιεραρχική δομή μιας εσωτερικής οχυρωμένης περιοχής και ενός εξωτερικού, απροστάτευτου τμήματος που προσδιορίζεται ως Amnya II.
Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όπως τα κεντρικά υπερυψωμένα τζάκια έδειξαν ότι οι κατασκευές ήταν κατοικίες μακράς διάρκειας, σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι μόνιμοι οικισμοί και αμυντικές κατασκευές εμφανίστηκαν μόνο σε αγροτικές κοινωνίες.
Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς στο Freie Universität Berlin αναφέρουν ότι το οχυρό Amnya χτίστηκε «πολλούς αιώνες πριν παρόμοιοι περίβολοι εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αν και αρχαίες ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κατασκεύαζαν άμυνες σε όλο τον κόσμο, «η πολύ πρώιμη έναρξη αυτού του φαινομένου στην ενδοχώρα της δυτικής Σιβηρίας είναι απαράμιλλο».
Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές λειτουργούσαν προηγουμένως με την υπόθεση ότι ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση δεν υπήρχαν στις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα σε δείγματα που συλλέχθηκαν, οι αρχαιολόγοι θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν «την προϊστορική εποχή της τοποθεσίας» και να την καθιερώσουν «ως το παλαιότερο γνωστό φρούριο του κόσμου».
Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα είναι μια τεχνική που εξετάζει τη διάσπαση του ισοτόπου άνθρακα-14 που βρίσκεται σε δείγματα, η οποία μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την ηλικία των υλικών που χρονολογούνται μέχρι και 60.000 ετών.
Πόλη βρέθηκε τέλεια διατηρημένη στον πυθμένα μιας λίμνης (Video&Photos)
Ο Νοστράδαμος είχε «προβλέψει» περισσότερους πολέμους και φτώχεια για το 2024
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις