Ακόμη μία αρνητική παρενέργεια του ανθρώπινου πολιτισμού στον πλανήτη έγινε γνωστή από την επιθεώρηση «Geophysical Research Letters». 

Σύμφωνα με τη μελέτη αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι η συνεχής άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το έδαφος και τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η τακτική της ανθρωπότητας μετάβαλε την περιστροφή του πλανήτη στο χρονικό διάστημα 1993-2010. 

Η μελέτη αναφέρει ότι η αλόγιστη άντληση νερού από το έδαφος έχει «γείρει» τη Γη σχεδόν 80 εκατοστά προς τα ανατολικά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η θέση του άξονα της Γης – ή του περιστροφικού της πόλου – αλλάζει σε σχέση με τον φλοιό, με τον πλανήτη να περιστρέφεται λίγο διαφορετικά καθώς το νερό κινείται γύρω από αυτόν.

Σύμφωνα με τον Independent, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι άντλησαν 2,150 γιγατόνους υπόγειων υδάτων ποσότητα που ισοδυναμεί με πάνω από 6 χιλιοστά ανόδου της στάθμης της θάλασσας από το 1993-2010. Ενώ η ικανότητα του νερού να αλλάζει την περιστροφή της Γης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016 η συγκεκριμένη συμβολή των υπόγειων υδάτων σε αυτές τις περιστροφικές αλλαγές παρέμεινε άγνωστη.

«Η Γη είναι πραγματικά πολύ άρρωστη τώρα και βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη σχεδόν με όλους τους οικολογικούς τρόπους» αναφέρεται στη μελέτη που μοντελοποίησε τις παρατηρούμενες αλλαγές στην μετατόπιση του περιστροφικού πόλου του πλανήτη και την κίνηση του νερού.

Η μελέτη αρχικά αξιολόγησε τον αντίκτυπο μόνο των στρωμάτων πάγου και των παγετώνων και στη συνέχεια εξέτασε διαφορετικά σενάρια ανακατανομής των υπόγειων υδάτων.

«Ο περιστροφικός πόλος της Γης αλλάζει πραγματικά πολύ. Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του περιστροφικού πόλου. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκω την ανεξήγητη αιτία της μετατόπισης του πόλου περιστροφής. Από την άλλη πλευρά, ως κάτοικος της Γης και πατέρας, ανησυχώ και εκπλήσσομαι που βλέπω ότι η άντληση των υπόγειων υδάτων είναι μια άλλη πηγή ανόδου της στάθμης της θάλασσας», ανέφερε Κι-Γουέον Σέο, γεωφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.