Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Γιατί η Κένυα θέλει να σκοτώσει εκατομμύρια πουλιά

Viral

Έως και 6 εκατομμύρια στρουθιόμορφα πουλιά quelea θέλει να θανατώσει η Κυβέρνηση της Κένυας.
Τα πουλιά εισβάλλουν σε αγροκτήματα για να βρουν τροφή και αυτός είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση της Κένυας θέλει να τα σκοτώσει.

Όμως, ειδικοί προειδοποιούν πως η μαζική εξόντωση θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τα αρπακτικά και άλλα άγρια είδη του οικοσυστήματος. 

Η παρατεταμένη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει μειώσει της εκτάσεις ντόπιας χλόης, οι σπόροι της οποίας αποτελούν την κύρια τροφή των quelea, με αποτέλεσμα τα πουλιά να εισβάλλουν όλο και περισσότερο σε χωράφια με σιτηρά, απειλώντας καλλιέργειες ρυζιού 2.000 στρεμμάτων. Περίπου 300 στρέμματα ορυζώνων έχουν ήδη καταστραφεί από τα πουλιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ένα μόνο quelea μπορεί να φάει έως και 10 γραμμάρια σιτηρών την ημέρα. Οι αγρότες στη δυτική Κένυα κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν 60 τόνους σιτηρών από τα πουλιά. Το 2021, ο FAO εκτίμησε πως οι απώλειες των καλλιεργειών που οφείλονται σε πτηνά προκαλούν στους αγρότες ζημία περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ο ψεκασμός με fenthion, ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο, ήταν η πρώτη επιλογή για την καταπολέμηση των παρασίτων στην Αφρική, αλλά το χημικό έχει πλέον χαρακτηριστεί από ερευνητές ως τοξικό για τον άνθρωπο και για άλλους «μη στοχευόμενους οργανισμούς». «Το fenthion μπορεί επομένως να πλήξει ή να σκοτώσει αδιακρίτως, με επακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις στους οργανισμούς που δεν αποτελούν στόχο», κατέληξαν ερευνητές που επικαλείται ο Guardian.

Ο Πολ Γκασερού, υπεύθυνος προστασίας ειδών και περιοχών στο Nature Kenya, μια τοπική θυγατρική της BirdLife International, υπογράμμισε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των quelea θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, καθώς η ευρεία χρήση πτηνοκτόνων μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του περιβάλλοντος και μαζικούς θανάτους άλλων πτηνών και ζώων.

«Συχνά, γίνεται κακή διαχείριση των περιοχών μετά τον ψεκασμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θανάτων άγριων ζώων (…) ιδίως μεταξύ των πτωματοφάγων ζώων – εξ ου και η ανάγκη να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον έλεγχο των quelea».

Με εκτιμώμενο πληθυσμό στην Αφρική 1,5 δισεκατομμύριο πουλιά, οι ορνιθολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά αρπακτικά πουλιά για να εξαλείψουν τις τεράστιες αποικίες των quelea, ούτε άλλες αποτελεσματικές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Ο Σάιμον Τόμσετ, διευθυντής του Kenya Bird of Prey Trust, προβλέπει ότι η κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια των ανθρώπινων πληθυσμών θα ενισχυθεί. Όπως εξηγεί, τα ελεύθερα λιβάδια στα οποία τρέφονταν τα quelea μετατρέπονται σε αγροτικές εκτάσεις, με ταχείς ρυθμούς, με φόντο την Κλιματική Αλλαγή.

Στις περιοχές της Κένυας που καλλιεργούν σιτάρι, οι αγρότες έχουν ψεκάσει όλα τα είδη πουλιών που θεωρούνται απειλή για τα αγροκτήματα, «ωστόσο ορισμένα από τα πουλιά βρίσκονται εκεί για να φάνε με έντομα που τρώνε το σιτάρι τους» παρατηρεί ο Τόμσετ.

Ο διευθυντής του Kenya Bird of Prey Trust ανησυχεί περισσότερο για τις συνέπειες που θα έχει το φυτοφάρμακο στα λίγα εναπομείναντα αρπακτικά πουλιά. «Όσοι ασχολούνται με την προστασία των αρπακτικών είναι πολύ ανήσυχοι για τον ψεκασμό. Σήμερα, όλα τα αρπακτικά [στην Κένυα] απειλούνται με εξαφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι ψεκασμοί τα τελευταία 60 με 70 χρόνια;»

Ο FAO και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών διαχειρίζονται από κοινού τη σύμβαση του Ρότερνταμ, στους στόχους της οποίας περιλαμβάνεται η μείωση της απειλής που συνιστούν οι επικίνδυνες χημικές ουσίες για τη γεωργία. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν το fenthion σε έναν κατάλογο φυτοφαρμάκων και βιομηχανικών χημικών ουσιών που απαγορεύονται ή περιορίζονται για περιβαλλοντικούς ή υγειονομικούς λόγους.

Μια έκθεση που εκπονήθηκε από τον Ρόμπερτ Τσέκε, του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, και η οποία τροφοδότησε τη μελέτη ενός εργαστηρίου του FAO στο Σουδάν το 2017, συνιστά εναλλακτικές λύσεις. «Ένας τρόπος για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών ελέγχου, είναι να ανιχνεύονται οι κατάλληλες περιοχές αναπαραγωγής του quelea μέσω δορυφορικών εικόνων… ή να προβλέπεται πού είναι πιθανό να αναπαραχθούν τα πουλιά», αναφέρεται στην έκθεση.

«Δεδομένου ότι οι μεταναστεύσεις και οι ευκαιρίες αναπαραγωγής των πτηνών καθορίζονται από τα μοτίβα των βροχοπτώσεων, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συστήματα για την πρόβλεψη των περιοχών όπου τα πτηνά είναι πιθανό να αναπαραχθούν και, ως εκ τούτου, να επικεντρωθεί η αναζήτηση των αποικιών σε περιοχές όπου είναι πιθανό να βρίσκονται τα πτηνά».

Τα quelea εισβάλουν συχνά σε πολλές αφρικανικές χώρες. Πριν από έξι μήνες, ο FAO αποδέσμευσε 500.000 δολάρια για την κυβέρνηση της Τανζανίας, προκειμένου να ενισχύσει τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα και την επιτήρηση, μετά την «εισβολή» 21 εκατομμυρίων quelea σε χωράφια ρυζιού, σιταριού και άλλες καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λουλούδια του πάγου

Τα «Λουλούδια του Πάγου» ανθίζουν σε παγωμένες λίμνες στην Ισλανδία, σχηματίζοντας περίπλοκα κρυστάλλινα πέταλα που πιάνουν το φως. Είναι ένα θαύμα του χειμώνα, δημιουργούνται ...

Φόρτωση άρθρων...