Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Πώς η Γη άλλαξε μέσα σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια

Viral

Οι πλανήτες, ο Ήλιος και τα φεγγάρια σχηματίστηκαν στα πρώιμα στάδια του ηλιακού συστήματος μας και γρήγορα πήραν τις θέσεις που γνωρίζουμε σήμερα.

Όμως, η Γη έχει υποστεί ένα αξιοσημείωτο σύνολο μετασχηματισμών και αυτό τον κάνει σχεδόν αγνώριστο σε σχέση με πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Το Ηλιακό Σύστημα σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Τελικά, οκτώ πλανήτες εμφανίστηκαν μετά από μία τεράστια πρόσκρουση που δημιούργησε τη Σελήνη της Γης.

Οι εφτά τρόποι που η Γη άλλαξε μέσα σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια:

  • Τεκτονική πλακών
  • Ατμοσφαιρική σύνθεση
  • Διάρκεια ημέρας
  • Απόσταση από τη Σελήνη
  • Συχνότητα προσκρούσεων
  • Παρουσία ζωής
  • Ατμοσφαιρική σύνθεση
  • Επιρροή του Ήλιου

Διάρκεια ημέρας

Στην αρχαιότητα, η Γη περιστρεφόταν 360° σε μόλις 6-8 ώρες. Ο χρόνος που χρειάζεται μια «ημέρα» επιμηκυνόταν συνεχώς και έφτασε τις 24 ώρες σήμερα.

Τεκτονική πλακών

Η πρώιμη Γη ήταν πλούσια σε λάβα και διέθετε ελάχιστα διαφοροποιημένα εσωτερικά στρώματα. Οι τεκτονικές πλάκες, με την έντονες ενεργειακές κλίσεις, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο σήμερα.

Απόσταση από τη Σελήνη

Κατά τον αρχικό σχηματισμό, η Σελήνη ήταν μόλις 24.000 χιλιόμετρα μακριά. Η παλιρροϊκή επιβράδυνση προκαλεί την απομάκρυνση της και την σύγχρονη απόσταση της από την Γη που φτάνει στα 384.000 χιλιόμετρα.

Επιρροή του Ήλιου

Η ηλιακή φωτεινότητα έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Υπολογίζεται ότι σε 1 με 2 δισεκατομμύρια χρόνια οι ωκεανοί της Γης θα βράσουν από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Συχνότητα προσκρούσεων

Οι προσκρούσεις πλανητών και στοιχείων στην αρχαιότητα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο σε όλο το Ηλιακό Σύστημα. Τα δεδομένα από τον Άρη και την Σελήνη δείχνουν μια απίστευτη μείωση στις προσκρούσεις που προκαλούν κρατήρες.

Παρουσία ζωής

Αρχικά, η Γη ήταν εντελώς ακατοίκητη. Για πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια η ζωή έχει μεταμορφώσει την βιόσφαιρα της Γης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η τρύπα του όζοντος κλείνει με ταχύ ρυθμό

Νέες μελέτες για το στρώμα του όζοντος δείχνουν ότι η τρύπα κλείνει και γενικότερα η κατάσταση του στρώματος δείχνει καλύτερη από τις προηγούμενες δεκαετίες. Το στρώμα του όζοντος ...

Φόρτωση άρθρων...