Η θερμοκρασία στη Γη έχει ένα μέσο εύρος από τους μείον 25 βαθμούς Κελσίου έως τους στους 45 βαθμούς Κελσίου. Όμως, οι θερμοκρασίες στον Ερμή κυμαίνονται από 430 βαθμούς Κελσίου την ημέρα στους μείον 180 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» παρουσιάζει τα ευρήματα από την επανεκτίμηση που έκανε σε δορυφορικά δεδομένα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία στην Ανταρκτική.
Είναι γνωστό ότι η Ανατολική Ανταρκτική είναι ψυχρότερη από τη Δυτική, εξαιτίας του μεγαλύτερου υψομέτρου της. Σε υψόμετρο περίπου 3,5 χιλιάδων μέτρων βρίσκεται το Οροπέδιο Ανατολικής Ανταρκτικής ή Πολικό Οροπέδιο όπου είναι εγκατεστημένη η ρωσική βάση Vostok η πλέον απομονωμένη ερευνητική βάση της Ανταρκτικής.
Με βάση μετρήσεις των ερευνητών της βάσης και δορυφορικά δεδομένα είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες μείον 93 βαθμών Κελσίου στο οροπέδιο.
Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι η θερμοκρασία στην περιοχή αυτή είναι ακόμη χαμηλότερη και πιο συγκεκριμένα φτάνει τους μείον 98 βαθμούς Κελσίου και είναι φυσικά η χαμηλότερη που γνωρίζουμε στον πλανήτη όσον αφορά τουλάχιστον την επιφάνεια του. Είναι μια θερμοκρασία που σύμφωνα με τους ερευνητές «παγώνει ακόμη και τα οστά του ανθρώπου».
Όσον αφορά το πιο κρύο μέρος της Γης που κατοικείται είναι το χωριό Oymyakon στην ανατολική Σιβηρία στο οποίο η μέση θερμοκρασία είναι μείον 50 βαθμοί Κελσίου αλλά έχει καταγραφεί θερμοκρασία μείον 71,2 βαθμών Κελσίου.
Πρόκειται για ένα σημείο που περνούσαν από εκεί όσοι είχαν κοπάδια με ταράνδους επειδή υπάρχει μια θερμή πηγή η οποία διατηρούσε νερό σε υγρή μορφή και δημιουργήθηκε τελικά μια μόνιμη κοινότητα.