Ένα κράτος αποτελεί παγκόσμια υπερδύναμη οικονομικά, είναι μέλος του G7. Όμως, έχει «ήσυχη» παρουσία στον κόσμο.
Ακόμα, έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν μοιάζει σε τίποτα άλλο με τον γείτονά της.
Και οι περίπου 350.000 Έλληνες που ζουν εκεί γνωρίζουν καλά γιατί αυτή η χώρα θεωρείται κορυφαίος προορισμός για εκείνους που αναζητούν καλύτερη ζωή. Πρόκειται για τον Καναδά.
Οι διαφορές σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές που ακολουθούν Καναδάς και ΗΠΑ είναι χαοτικές. Σχεδόν σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με ποιότητα ζωής, κοινωνική πρόνοια, εργασιακά, χαμηλή εγκληματικότητα, τα πάει καλύτερα.
Παραδοσιακά οι μετανάστες που διέσχιζαν τον Ατλαντικό αναζητώντας μια καλύτερη ζωή μακριά από την Ευρώπη κατέληγαν στις ΗΠΑ. Βοήθησαν να χτιστεί αυτός ο γίγαντας που έψαχνε συνεχώς εργατικά χέρια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Ανά την ιστορία καταγράφονται πολλά διαφορετικά κύματα απόδρασης από την «Γηραιά Ήπειρο». Οι τελευταίες εικόνες είναι από τη Νήσο Έλις. Τη μεγαλύτερη πύλη προς τις ΗΠΑ για δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι από τον συγκεκριμένο σταθμό επιθεώρησης μεταναστών πέρασαν μεταξύ 1892 και 1954, σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι.
Έφταναν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ για ελέγχους, καραντίνα και μια ευκαιρία στη «Γη της Επαγγελίας».
Ωστόσο από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα οι ΗΠΑ έγιναν πολύ πιο επιφυλακτικές στο θέμα της μετανάστευσης. Βλέπετε, οι ανάγκες της χώρας δεν υπήρχαν πια, με αποτέλεσμα τα σύνορα να κλείσουν. Τότε ήταν που όσοι συνέχιζαν να ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο στράφηκαν σε άλλες επιλογές. Μεταξύ αυτών για πολλούς Έλληνες και ο Καναδάς. Μια χώρα που έγινε πατρίδα για περίπου 350.000 ομογενείς οι οποίοι ζουν σήμερα σε αυτή τη χώρα της Βόρειας Αμερικής.
Και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είναι πολύ ικανοποιημένοι με την απόφασή τους αφού απολαμβάνουν μια πολύ διαφορετική ζωή σε σχέση με τους γείτονές τους.
Η ισχυρή οικονομία
Η οικονομία του Καναδά βασίζεται στις πρώτες ύλες. Ο Καναδάς διαθέτει αποδεδειγμένα τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή ουρανίου και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς. Ακόμα, η ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα παραγωγής είναι σημαντική, σε μια χώρα με υπερσύγχρονη τεχνολογία.
Ο Καναδάς είναι μέλος της Ομάδας G7 και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Κοινωνικό κράτος
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς υλοποιεί κοινωνικές πολιτικές, με το κράτος να παραμένει ισχυρό. Υπό την έννοια ότι επιστρέφει στους πολίτες μέσω της πρόνοιας. Τομείς όπως η αγορά εργασίας (αν και ευέλικτη) ή η ασφάλιση και τα επιδόματα, διευκολύνουν τις ζωές των πολιτών. Άλλωστε το ΑΕΠ της χώρας αλλά και το κατά κεφαλή εισόδημα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες.
Το 2023 ο Καναδάς κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ 191 χωρών στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης καθώς και την 6η θέση στον Δείκτη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής, την εκπαίδευση και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων και ο δεύτερος με τον επιχειρηματικό κόσμο. Όπως αντιλαμβάνεστε, με κάποιο τρόπο ο Καναδάς κατάφερε να έχει ευχαριστημένους δύο φαινομενικά αντίθετους κόσμους. Εδώ ευημερούν και οι άνθρωποι και οι αριθμοί.
Κοντά στους πολίτες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινωνικής πολιτικής του Καναδά είναι το επίδομα που δίνεται για παιδιά κάτω των 18 ετών. Με ποσά να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και εισοδηματικά κριτήρια και το κράτος να τα αυξάνει ανάλογα με τον πληθωρισμό. Την φετινή χρονιά η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδινε ενίσχυση που για ένα παιδί 6 ετών, μια οικογένεια με εισόδημα 45.000 δολάρια Καναδά, θα λάμβανε περίπου 7.500 δολάρια τον χρόνο.
Και περνώντας και στον αντίποδα της παιδικής ηλικίας, δηλαδή στην τρίτη, αξίζει να αναφερθούμε και στο συνταξιοδοτικό. Εδώ το σύστημα είναι μεικτό. Υπάρχει η βασική σύνταξη την οποία λαμβάνει κάποιος στα 65. Αυτή υπολογίζεται με το κλασικό τρόπο, ανάλογα με τις εισφορές και τις κρατήσεις από την εργασία. Το κράτος, όμως, έρχεται να δώσει και κάτι σαν Εθνική Σύνταξη. Την οποία δικαιούται κάποιος, ακόμη κι αν δεν έχει εργαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Φυσικά, την ίδια ώρα κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα (και συνήθως το κάνει) να συνάψει και κάποιο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Κουτάβι με χρώμα-έκπληξη γεννήθηκε στην Αμερική
Το 8ο θαύμα του κόσμου – Ο αυτοκινητόδρομος που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.700 μέτρων
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις