Τετάρτη
30 Οκτωβρίου 2024

Το «James Webb» κατέγραψε γαλαξίες να γεννιούνται στις απαρχές του Σύμπαντος

Ακόμα μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο  «James Webb». Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ομάδα αστρονόμων που χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο αναφέρουν την ανακάλυψη τριών εκ των πρώτων γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν κατά τη διαδικασία του σχηματισμού τους από το αρχέγονο νέφος υδρογόνου και αερίου ηλίου.

Οι τρεις γαλαξίες φαίνεται να γεννιούνται περίπου 400-600 εκατομμύρια έτη μετά την Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία προέκυψε το Σύμπαν.  

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι γνωστή ως εποχή του επαναιονισμού – μια εποχή που τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες άρχισαν για πρώτη φορά να διαπερνούν τα σκοτεινά, πυκνά σύννεφα αερίου γύρω τους και έτσι να μετατραπεί το Σύμπαν στον διάφανο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.

«Αυτοί οι γαλαξίες είναι σαν αστραφτερά νησιά σε μια θάλασσα από κατά τα άλλα ουδέτερο, αδιαφανές αέριο. Χωρίς το «James Webb», δεν θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε αυτούς τους πολύ πρώιμους γαλαξίες, πόσο μάλλον να μάθουμε τόσα πολλά για τον σχηματισμό τους. Το JWST έχει εντοπίσει αρχαίους γαλαξίες από αυτήν την εποχή στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι γίνονται μάρτυρες της ίδιας της γέννησής τους, και επομένως, της κατασκευής των πρώτων αστρικών συστημάτων στο Σύμπαν», αναφέρει ο Κάσπερ Χέιντζ, επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής στο Cosmic Dawn Center (DAWN) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το James Webb για να εξετάσουν δώδεκα γνωστούς πρώιμους γαλαξίες που χρονολογούνται όχι περισσότερο από 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Τότε, το σύμπαν μας ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών ήταν περίπου το 3% της τρέχουσας ηλικίας του. Η ομάδα κυνηγούσε ειδικά για γαλαξίες στους οποίους η ακτινοβολία απορροφούνταν από τα πυκνά σύννεφα ηλεκτρικά ουδέτερου αερίου υδρογόνου που διαπερνούσαν το Sύμπαν εκείνη την εποχή. Μια τέτοια απορρόφηση θα έδειχνε ότι οι γαλαξίες παρήγαγαν με το αέριο αυτό νέα άστρα.

Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με επόμενες παρατηρήσεις του «James Webb» μπορεί να επιτρέψουν στους αστρονόμους να απαντήσουν σε κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση των νεφών αερίου που κάποτε έκρυβαν το Σύμπαν και πώς εμφανίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες για να τo φωτίσουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακτιβιστές «έντυσαν» με πορτοκαλί γιλέκο τη θεά Δήμητρα στο Βρετανικό Μουσείο (Βίντεο)

Μέλη της οργάνωσης Just Stop Oil τοποθέτησαν στο άγαλμα ένα πορτοκαλί ανακλαστικό γιλέκο και δίπλα του ένα χάρτινο «συννεφάκι ομιλίας» με τη φράση «απλώς σταματήστε την πείνα»

Ανακαλύφθηκε άθικτη φωλιά αβγών δεινοσαύρων

Σε παλαιοντολογικό παράδεισο έχει αναδειχθεί τα τελευταία 20 χρόνια η Κίνα. Οι ανακαλύψεις κάθε είδους από την εποχή των δεινοσαύρων είναι συνεχείς. Η τελευταία ανακάλυψη είναι...

Φόρτωση άρθρων...