Οι ερευνητές είδαν στα λύματα μία αύξηση και στη συνέχεια μία μείωση στις συγκεντρώσεις του κορονοϊού, οι οποίες 'μαρτυρούσαν' εκ των προτέρων την πορεία της επιδημικής καμπύλης των νέων λοιμώξεων Covid-19 στην περιοχή, αφενός το αρχικό ξέσπασμα των κρουσμάτων και στη συνέχεια τον περιορισμό τους μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Αρκετές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο ασκούν τη λεγόμενη επιδημιολογία λυμάτων, αναζητώντας και μελετώντας τον κορονοϊό μέσω… υπονόμων.
Αλλά η νέα γαλλική μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει πειστικά πως αυτή η τεχνική μπορεί όντως να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς 'πιάνει' την αύξηση του ιού στα λύματα πριν τα κρούσματα εκδηλωθούν και οι ασθενείς καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο Σεμπαστιάν Βιρτσέρ της δημόσιας επιχείρησης ύδρευσης Eau de Paris, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση) στον ιατρικό ιστότοπο medRxiv, σύμφωνα με το 'Science', δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η επιδημιολογία λυμάτων παρέχει ένα φθηνό μη επεμβατικό εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. "Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να προβλέψουμε ένα δεύτερο κύμα επιδημικού ξεσπάσματος", ανέφερε ο Βιρτσέρ.
Τα αποχετευτικά συστήματα και οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων παρέχουν δεδομένα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, καθώς τα κόπρανα και τα ούρα μπορεί να περιέχουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19.
Τα μοριακά τεστ PCR, που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (RNA) του ιού, είναι σε θέση -εφόσον γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε δείγματα από λύματα- να ανιχνεύσουν κατά πόσο σε μία περιοχή τείνει να αυξηθεί η παρουσία του κορονοϊού, κάτι που παραπέμπει σε αυξανόμενο αριθμό αφανών κρουσμάτων στην κοινότητα.
Οι Γάλλοι επιστήμονες πήραν δείγματα από τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής του Παρισιού, μεταξύ 5 Μαρτίου και 7 Απριλίου, οι οποίες δέχονται λύματα τριών έως τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.
Έτσι, κατέγραψαν υψηλές συγκεντρώσεις του ιικού RNA αρκετές μέρες πριν υπάρξουν στο Παρίσι πολλοί θάνατοι λόγω της Covid-19 (η πρώτη μέρα αυξημένων θανάτων ήταν η 10η Μαρτίου στη γαλλική πρωτεύουσα).
Τα επίπεδα του κορονοϊού συνέχισαν να αυξάνουν στα λύματα για αρκετές ημέρες πριν υπάρξει η ανάλογη αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους θανάτους στο Παρίσι. Με άλλα λόγια, τα λύματα 'προηγούνταν' επιδημιολογικά σε σχέση με τα επίσημα στατιστικά.