Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Μίνι σαρκοφάγος δεινόσαυρος ζούσε στην Ουαλία

Πριν από 70 χρόνια σε ένα λατομείο στη νότια Ουαλία ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα ενός ζώου. Όμως, αυτά τα απολιθώματα δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο μελέτης για να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους και κατέληξαν σε κάποιο συρτάρι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

H Άντζελα Μίλνερ που εργαζόταν τρεις δεκαετίες στο τμήμα παλαιοντολογίας του διάσημου βρετανικού μουσείου βρήκε κάποια στιγμή τα απολιθώματα και ζήτησε από τους επιστήμονες του μουσείου να ασχοληθούν με αυτά.

Η έρευνα τους αποκάλυψε ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρων που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.

Ο δεινόσαυρος ζούσε πριν από 200 εκατομμύρια έτη και ανήκε στα θηριόποδα, την ομάδα των σαρκοφάγων δεινοσαύρων στην οποία ανήκουν οι Τυραννόσαυροι και σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία είναι οι πρόγονοι των σημερινών πτηνών.

Είναι το αρχαιότερο είδος θηριόποδου δεινόσαυρου που έχει ανακαλυφθεί στη Βρετανία μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μακρινός συγγενής του T.rex ο οποίος εμφανίστηκε περίπου 130 εκατομμύρια έτη αργότερα στον πλανήτη. Το νέο είδος ονομάστηκε Pendraig milnerae – pendraig που σημαίνει «αρχηγός δράκος Μίλνερ».

Ο P.Pendraig ήταν ένας σαρκοφάγος δεινόσαυρος με μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός κοτόπουλου και παρά το μέγεθος του οι ερευνητές εκτιμούν ότι ήταν ένας θηρευτής και μάλιστα ψηλά στην διατροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος που ζούσε για αυτό και τον ονόμασαν «αρχηγό».

Το όνομα Μίλνερ προστέθηκε για να τιμηθεί η εργαζόμενη του μουσείου που ασχολήθηκε με τα απολιθώματα και έφυγε από την ζωή πριν από δύο μήνες.

Από τα διαθέσιμα γεωλογικά στοιχεία που υπάρχουν πιστεύεται ότι η περιοχή στην οποία βρέθηκαν τα απολιθώματα ήταν πριν από 200 εκατομμύρια έτη αποκομμένη από την στεριά, ήταν νησιωτική περιοχή.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι το μικρό μέγεθος του δεινόσαυρου οφείλεται στο φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού στα πλαίσια του οποίου τα είδη συρρικνώνονται σε μέγεθος για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις συνθήκες περιορισμένων πηγών τροφής που επικρατούν συνήθως σε νησιωτικές περιοχές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...